top of page

SAMIN YRITTÄJÄTARINA

Sami Siipola

Toiminimityöskentelystä yrittäjyyteen

Hei!

Minä olen Sami ja toimin tilitoimistoyrittäjänä Talousverkolla. Tilitoimistoni Aurajoen Tili Oy sijaitsee Turussa, ja toimistossani työskentelee minun lisäkseni kolme kirjanpitäjää.

Päädyin tilitoimistoyrittäjäksi sattumien kautta.

Ryhdyin yrittäjäksi vuonna 2005. Minulla ei ollut aiempaa tilitoimistokokemusta, mutta kirjanpidon koulutus löytyi. Soittelin tilitoimistoihin, mutta missään ei juuri silloin ollut tarvetta uudelle työntekijälle. Minulla oli pari tuttua yrittäjää ja yhdistystä, jotka tarvitsivat jonkun hoitamaan kirjanpitoaan. Minä sitten tarjouduin hoitamaan kirjanpidot korvausta vastaan, ja niin tehdessäni totesin, että tätä kannattaisi tehdä toiminimellä. Siitä se sitten lähti ja töitä tuli pikkuhiljaa lisää. En missään vaiheessa varsinaisesti hakeutunut tilitoimistoyrittäjäksi, mutta lopulta löysin itseni sellaisena.

Kun muutaman vuoden olin tehnyt yksin kirjanpitoja ja tilinpäätöksiä, olin jo vähän kahden vaiheilla, että kannattaako tämä homma lopettaa, vai mitä pitäisi tehdä. Toimintani ei ollut hirveän kannattavaa. Silloin näin ilmoituksen, että Talousverkko etsii uusia tilitoimistoyrittäjiä ketjuun. Kiinnostuin ja otin yhteyttä. Olen ollut Talousverkkoyrittäjä vuodesta 2009.

Talousverkko on tuonut yrittäjätaipaleelleni paljon lisäarvoa.

Talousverkkoon liittyminen nosti pienen yritykseni uskottavuutta. Toki se lisäsi myös sitä, että sain uusia asiakkaita ja liikevaihto kasvoi. Sen myötä pystyinkin jo palkkaamaan ensimmäisen työntekijäni.

Toinen todella tärkeä lisäarvo on, että Talousverkkoyrittäjänä olen osa verkostoa. Minulla on tällä hetkellä työntekijöitä ja työyhteisö, mutta yrittäjänä olisin ilman Talousverkkoa edelleen yksin. Minulle on tärkeää, että minulla on ketjussa yrittäjäkollegoita ja muita asiantuntijoita, joiden puoleen voi kääntyä, jos tulee tilanne, jossa tarvitsee sparrausapua tai ei pärjää yksin.

Kolmantena tärkeänä lisäarvona pidän sitä, että Talousverkko on pyrkinyt ja onnistunutkin pysymään kärryillä alan trendeistä. Kun liityin Talousverkkoon, sähköinen taloushallinto oli vielä uusi juttu, ja Talousverkko oli siinä eturintamassa.

Tilitoimistoyrittäjänä monet ominaisuudet ja taidot ovat hyödyksi.

Tilitoimistoyrittäjälle kirjanpitoalan ammattitaito on tietysti tärkeää, jotta pystyy järkevästi toimimaan tiiminsä esimiehenä ja työnjohtajana. Myös riskinsietokyky, että pystyy tekemään päätöksiä ja pystyy ottamaan vastuun omien työntekijöidensä työskentelystä ja toiminnasta, on tärkeää. Tilitoimistoalan erityispiirre on se, että tilitoimistolla on juridinen riski, kun asiakkaita neuvotaan talousasioissa. Ihmisiä kun olemme, on aina olemassa riski, että neuvo onkin väärä. Riskin sietäminen edellyttää asiantuntemuksen lisäksi sitä, että osaa sulkea työasiat mielestään työpäivän päätyttyä.

Parasta työssäni on se, kun pääsen auttamaan asiakkaita.

Onhan se tyydyttävää, jos asiakkaalla on hankala kysymys ja siihen pystyy antamaan ratkaisun. Onneksi tilitoimistoyrittäjän työssä on monipuolisuutta. Omilta työntekijöiltä ja asiakkailta tulee paljon erilaisia kysymyksiä ja ongelmia, jotka pitää ratkaista. Onneksi välillä vastapainoksi päiviin kuuluu ihan rutiinityötä, mikä on hyvää vaihtelua ja tiettyyn rajaan asti myös rentouttavaa. Asiakastyö ja esimiehenä toimiminen on myös yllättävän sosiaalista hommaa.

Pari ensimmäistä tuntia kuluu yleensä siihen, että vastaan sähköpostiviesteihin. Sitten hoidan asioita, jotka ovat sen päivän to do -listalla. Työskentely on päivisin yleensä melko rikkonaista, kun puhelin soi ja asiakkailta ja työntekijöiltä tulee kysymyksiä. Iltapäivisin on yleensä parempi työrauha tehdä keskittymistä vaativia hommia.

Työpäiviin mahtuu paljon kaikenlaista.

Pidän kirjanpitäjän ja tilitoimistoyrittäjän uraa oikein varteenotettavana. Tämä on niin sanottua siistiä sisätyötä, jossa tuntee itsensä tarpeelliseksi. Kirjanpitäjiä lähtökohtaisesti arvostetaan, eikä asiakkaille tarvitse perustella tai puolustella sitä, miksi kirjanpitäjä tai tilitoimisto on yritykselle tarpeellinen. Liiketoimintana tilitoimistolle tyypillistä on se, että asiakassuhteet ovat pitkiä. Asiakassuhteet kestävät yleensä vuosia, ellei vuosikymmeniä, ellet pahasti mokaa ja hinnoittelu ja palvelun laatu ovat kohdillaan.

Voin suositella tilitoimistoyrittäjyyttä.

Käy tutustumassa Aurajoen Tilin tilitoimistopalveluihin.

bottom of page