Open Site Navigation

Miten voin lopettaa yritystoiminnan?Joskus muutokset toimintaympäristössä tai henkilökohtaisessa elämässä pakottavat yrittäjän miettimään yritystoiminnan lopettamista. Päätös on raskas, mutta se on tehtävä, jos tilanne ei näytä kirkastuvan.


Kun yritystoiminta päätetään lopettaa, prosessi etenee eri tavoin riippuen yhtiömuodosta. Teimme muistilistan niistä asioista, mitä toiminimen ja osakeyhtiön lopettamisessa täytyy muistaa.

Toiminimen lopettaminen


1. Maksa yrityksen velat

Toiminimiyrittäjä vastaa henkilökohtaisesti yhtiön veloista, joten mikäli mahdollista, kannattaa yrityksen kaikki velat maksaa pois.


2. Realisoi yrityksen omaisuus

Jos yrityksellä on realisoitavaa omistusta, sen voi joko myydä tai siirtää yksityisomistukseen. Asian kanssa kannattaa olla varovainen ja keskustella ajoissa kirjanpitäjän kanssa mahdollisista veroseuraamuksista. Mikäli omaisuutta on kertynyt paljon ja se siirretään yksityisomistukseen, lopettamisen verovaikutukset saattavat olla isot ja tulevat kerralla maksettaviksi.


2. Päätä sopimukset

Päätä kaikki sopimukset kuten vakuutukset, puhelinliittymät yms.


4. Ilmoita toiminnan päättymisestä

Täytä itse tai pyydä kirjanpitäjääsi täyttämään Y6-lomake, jolla ilmoitetaan toiminnan päättymisestä.


5. Tarkista ja hoida veroilmoitukset

Huolehdi, että kaikki viimeiset velvoitteet ja veroilmoitukset ovat ajan tasalla.

Osakeyhtiön lopettaminen

Helpointa osakeyhtiö on lakkauttaa siten, että se asetetaan pöytälaatikkoon, eli yritystoiminta keskeytetään väliaikaisesti. Tämä on mahdollista silloin, kun yhtiö ei ole pahasti velkaantunut. Pöytälaatikkoon asetettava yhtiö lopetetaan toiminimen tapaan; hoidetaan kaikki velvoitteet ja realisoidaan mahdollinen omaisuus. Tämän jälkeen yhtiö poistetaan rekistereistä, kuten ennakkoperintärekisteri ja arvonlisäverorekisteri. Myöhemmin yhtiön voi ottaa käyttöön samalla y-tunnuksella, mikäli haluaa taas elvyttää yritystoiminnan.


Jos olet päättänyt lopettaa yritystoiminnan täysin, eikä myyminen tai yhtiön laittaminen pöytälaatikkoon tule kysymykseen, ainoa vaihtoehto on yhtiön vapaaehtoinen asettaminen selvitystilaan. Tähän liittyy muutama asia yllä mainittujen kohtien lisäksi.


Yhtiökokouksen päätös

Pitäkää yhtiökokous. Yhtiökokouksessa päätetään asettaa yhtiö selvitystilaan. Kaupparekisteriin on samalla tehtävä ilmoitus selvitystilasta.


Julkinen haaste

Julkinen haaste eli avoin hakemus yhtiön tilasta laaditaan kaupparekisterin ilmoituksen jälkeen.


Lopputilitys

Lopputilityksen jälkeen yhtiö katsotaan puretuksi.

Muista myös nämä:

  • Ennakkoverot kannattaa tarkistaa viimeiseltä toimintavuodelta, ja hakea niihin tarvittaessa muutosta.

  • Sopimukset kannattaa säilyttää vähintään 3 vuotta yritystoiminnan päättämisen jälkeen, jotta mahdolliset väännöt pystytään selvittämään asiallisen dokumentaation avulla myös jälkikäteen.

  • Yrityksen kirjanpitoa tulee säilyttää kirjanpitolain mukaisesti 6-10 vuotta tilikauden päättymisen jälkeen – tämä pitää paikkansa myös yritystoiminnan lopettamisen jälkeen.

Jos yrityksen lopettaminen on ajankohtaista tai haluat pohtia vaihtoehtoja asiantuntijan kanssa, me autamme!Ksenia Seppälä Asiakaspalvelupäällikkö / toimiston esimies ksenia.seppala@talousverkko.fi Talousverkko Mikkeli

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!