Open Site Navigation

Yrityksen perustaminen ViroonYrityksen perustaminen Viroon on monelle mielenkiintoinen aihe. Useat yritykset ovat jo Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen laajentaneet liiketoimintaa Viroon, monet jopa siirtyneet eteenpäin halvemman työvoiman maihin ja muutamat jo palanneet takaisin lähtöruutuun. Viro-huuma ei näytä kuitenkaan laantuvan.


Viroon siirryttäessä yrittäjän olisi kuitenkin hyvä tietää perusasiat, jotta alkutaipaleella ei tule ikäviä yllätyksiä. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on opastaa muutamissa käytännön asioissa ja kertoa vastauksia yleisimpiin väittämiin, joita kuulee Viroon liittyen todella usein.


Yrityksen perustaminen Viroon ja yhtiömuodot Virossa

Yrityksen perustaminen Viroon on suhteellisen helppoa. Yrityksen perustamista nopeuttaa huomattavasti virolaisen ID-kortin omistaminen ja vironkielen taito.


Kun perustettavalla yrityksellä on postiosoite, pankkitili ja perustamisasiakirjat olemassa, yrityksen voi rekisteröidä sähköisesti osoitteessa: https://ettevotjaportaal.rik.ee tai notaarin toimistolla.


Kaksi yleisintä yritysmuotoa Virossa ovat rajavastuuyhtiö = Osaühing = OÜ ja osakeyhtiö=Aktsiaselts=AS. Jälkimmäisen rekisteröinti ei vielä toistaiseksi onnistu sähköisesti, mutta todennäköisesti lähiaikoina.


Rajavastuuyhtiö (OÜ) on Virossa yleisin ja suosituin pienten ja keskisuurten yhtiöiden käyttämä yhtiömuoto. Tätä vastaavaa yhtiömuotoa ei ole Suomessa. Yhtiö perustetaan osakkaiden välisellä sopimuksella, jonka vähimmäissisältö on määritelty laissa. Perustajia ja osakkaita voi olla yksi tai useampi ja he voivat olla joko yksityishenkilöitä tai yhtiöitä. Minimiosakepääoma on 2 500 euroa. Rajavastuuyhtiöllä on kaksi pakollista toimielintä: osakkaiden kokous (üldkoosolek) ja hallitus (juhatus).


Osakeyhtiö (AS) on lähinnä suuryritysten yhtiömuotona käytetty. Virolainen osakeyhtiö ei täysin vastaa suomalaista osakeyhtiötä. Yhtiön perustamisasiakirjat ovat perustamissopimus ja yhtiöjärjestys. Perustajia ja osakkaita voi olla yksi tai useampi ja he voivat olla joko yksityishenkilöitä tai yhtiöitä. Minimiosakepääoma on 25 000 euroa. Osakeyhtiöllä on kolme pakollista toimielintä: yhtiökokous (üldkoosolek), hallitus (juhatus) ja hallintoneuvosto (nõukogu).


Yrityksen perustajien ja osakkaiden kansallisuudelle ei ole asetettu rajoituksia.


Muut yhtiömuodot

Viron muut yhtiömuodot ovat avoin yhtiö (täisühing, TÜ), kommandiittiyhtiö (usaldusühing, UÜ) ja voittoa tavoitteleva osuuskunta (tulundusühistu). FIE (füüsilisest isikust ettevõtja) vastaa lähinnä Suomen ammatinharjoittajaa.


Toimitusjohtaja Virossa

On hyvä tietää, että Viron laki ei tunne toimitusjohtajaa. Yhtiöllä voi olla toimitusjohtaja, jolla ei yleensä yksin ole oikeutta edustaa yhtiötä kolmansiin osapuoliin. Sen sijaan hallituksen jäsen voi yksin edustaa yhtiötä, joten oman ja yrityksen ”turvallisuuden ” takia on hyvä rajoittaa hallituksen jäsenten edustusoikeutta ja myös muistaa rekisteröidä edustusoikeus kaupparekisteriin (äriregister). Näin voidaan välttyä mahdollisilta, ylimääräisiltä yllätyksiltä.


Virallinen kieli on viro

Kaikki yrityksen perustamiseen liittyvät asiakirjat ja muut viralliset paperit on laadittava viron kielellä ja vahvistettava notaarilla. Kukaan ei tietenkään estä asiapapereita ensin kirjoittamasta suomeksi/ruotsiksi tai englanniksi ja sitten kääntämään viron kielelle. Myös viron kielen taitoisen avustajan käyttö virastoissa asioidessa on suotavaa väärinkäsitysten välttämiseksi. Verottajan, valtion virastojen, sairaskassan yms. nettisivuilta löytyy tänä päivänä jo infoa viron, englannin ja venäjän kielellä.


Verot ja viranomaisilmoitukset Virossa

Viron verojärjestelmä on mielestäni melko selkeä.

Yritysten tulovero on 0 % edellyttäen, että mahdollinen voitto jätetään yhtiöön investointeja varten.


Osingoista ja muista veronalaisista menoista ja maksuista tulovero on 21 %. Virossa yhtiö joutuu maksamaan ns. etujen veron (=erisoodustus) mm. osingoista, lahjoista, vieraiden vastaanottokuluista, henkilökunnalle, johdon jäsenille tai omistajille tarjotuista tavara-, palvelu- ja muista rahallisista eduista. Tämä ns. etujen vero sisältää sekä tulovero- että sosiaalivero-osuuden.


Yleinen arvonlisäverokanta on 20 %. Alennettua 9 %:n arvonlisäverokantaa sovelletaan lääkkeisiin, kirjoihin ja majoitukseen. Yrityksen alv-rekisteröinnin edellytys on vähintään 16 000 euron vuotuinen liikevaihto.


Henkilöiden tulovero on 21 %, joka lasketaan palkan verovapaan osuuden 144 euroa / kk ylimenevästä osasta. Työttömyysvakuutusmaksu on 2 %, josta työnantajan osuus on 1 %. Sosiaaliturvaverot ovat yhteensä 33 %, josta sosiaaliturvamaksun osuus on 20 % ja sairasvakuutusmaksun osuus 13 %.


Kaikki edellä mainitut maksut suoritetaan Maksu- ja Tolliametille (vero- ja tullivirasto). Työnantajamaksut tilitetään ja ilmoitetaan viimeistään seuraavan kuukauden 10. päivä ja arvonlisävero seuraavan kuukauden 20.päivä. Asiointi tapahtuu pääsääntöisesti sähköisesti.Tilintarkastus

Tilintarkastus on pakollinen osakeyhtiössä (AS). Rajavastuuyhtiössä tilintarkastus on pakollinen vain jos 2 seuraavista rajoista täyttyy; liikevaihto yli 2 000 000 euroa, taseen arvo 1 000 000 euroa ja työntekijämäärä keskimäärin 30 tai enemmän tai jos 1 seuraavista rajoista täyttyy; liikevaihto yli 6 000 000 euroa, taseen arvo 3 000 000 euroa ja/tai työntekijämäärä keskimäärin 90 enemmän. Tilintarkastajan tulee olla Virossa auktorisoitu tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö.


Tilastot

Huomioi myös, että Viron tilastokeskus (Statistikaamet) valitsee mielellään yrityksesi tilastojen kohteeksi. Jos olet oikea onnenpekka, onni suosii sinua jopa usealla erilaisella tilastolla per kuukausi.

Kaipaatko apua taloushallintoon liittyvissä asioissa?

Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijaamme tai jätä yhteydenottopyyntö!Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!