Open Site Navigation

Työeläkevakuuttajien koronahelpotukset yrittäjille: muutokset Tyel- ja Yel-maksuissaTyöeläkevakuuttajat tarjoavat kolmenlaisia helpotuksia työeläkemaksuihin auttaakseen yrityksiä selviämään koronatilanteen yli: alennusta, maksuaikaa ja takaisinlainausta. Alla tarkempaa tietoa helpotuksista. Huomioithan, että kaikki alla luetellut muutokset TyEL- ja Yel-maksuihin edellyttävät työnantajan / yrittäjän yhteydenottoa työeläkevakuutusyhtiöön.


Alennus työeläkemaksuista

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläkeyhtiöiden hakeman poikkeussäännön TyEL-vakuutusehtoihin. Työeläkemaksuja alennetaan 2,6 % ja alennus astuu voimaan 1.5.2020. Alennus on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka. Alennus koskee ainoastaan vakuutusmaksujen työnantajan osuutta, eli alennus ei vaikuta työntekijän työeläkevakuutusmaksuun.


Huomioitavaa on, että maksualennus tullaan perimään takaisin korottamalla työnantajan maksua tilapäisesti vuosina 2022 – 2025.

Lisää viivästyskorotonta maksuaikaa

Työeläkeyhtiöt myöntävät asiakkailleen 3 kuukautta maksuaikaa ilman viivästyskorkoa (mutta vakuutusmaksukorko 2 % lisätään maksuun). Maksuaika koskee laskuja, jotka erääntyvät aikavälillä 20.3.2020-30.6.2020.


Lisämaksuaikaa voi hakea sekä työntekijän (TyEL) että yrittäjän (YEL) eläkevakuutusmaksuihin.

Rahoitusta takaisinlainauksella

Osa TyEL-vakuutusmaksuista on rahastoitu takaisinlainattavaan rahastoon. Työeläkevakuutuksen ottanut työnantaja voi lainata takaisin työeläkeyhtiölleen maksamiaan työeläkemaksuja.


Takaisinlainauksen edellytys on vakuus, joka voi olla pankin, Finnveran tai Garantian takaus. Yritysten takaisinlainausta on helpotettu nostamalla Finnveran takaus 80 prosenttiin.


Takaisinlainausta haetaan siltä eläkeyhtiöltä, jolle yritys maksaa työntekijöidensä eläkemaksut. Takaisinlainausoikeus koskee kaikkia työnantajia yhtiö- tai yhteisömuodosta riippumatta.

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!