Open Site Navigation

Tilitoimistosta apua ennustamiseenYrittäjä on tottunut suuntaamaan katseensa tulevaisuuteen. Peräpeiliin ei vilkuilla ja mahdolliset epäonnistumiset otetaan oppina tulevaa varten. Miksi silti niin moni yrittäjä tyytyy oman yrityksensä talouden osalta vanhentuneeseen tietoon?


Syytä voi etsiä yrityksen ja tilitoimiston yhteistyöstä. Yhteistyö voidaan järjestää mitä erilaisimmilla tavoilla. Kysymys on siitä, mitä kaikkea yritys haluaa taloushallinnostaan ulkoistaa, ja ennen kaikkea siitä, mitä yritys on valmis siitä maksamaan.


Kun välttämätön paha ei riitä

Monesti mennään hintalappu mielessä ja valitaan halvin palvelu. Se tarkoittaa yleensä sitä, että tilitoimistolle ulkoistetaan vain se, mikä on lakisääteisesti pakko hoitaa. Useimmilla yrityksillä se on alv-laskenta, tilinpäätös, veroilmoitus ja palkanlaskenta.


Taloudessa rutiinit eivät kuitenkaan ole kaikki.

Se on menneeseen katsomista, sillä lakisääteiset kirjanpidon raportit kertovat vain sen, mikä on jo tapahtunut – ja senkin usein pitkällä viiveellä.


Minimaalinen ulkoistus kuitenkin riittää hyvin silloin, kun yrityksessä osataan ja ehditään hoitaa itse kaikki muut taloudenpidon vaatimat työt. Jotkut yritykset ulkoistavat tilitoimistolle kaikki talousrutiininsa, mukaanlukien myyntilaskujen tekemisen ja ostolaskujen maksamisen. Taloudessa rutiinit eivät kuitenkaan ole kaikki.


Yrityksen kohtalokas uhka

Taloushallinnon rutiinit kyllä yleensä hoituvat yrityksissä tavalla tai toisella. Tehokkuudessa on eroja mutta hyvin harvalle yritykselle rutiinien hoitaminen tai hoitamatta jättäminen on sen olemassaoloa uhkaava tekijä.


Yrityksellä on viime kädessä vain yksi sen olemassaoloa uhkaava tekijä: rahat loppuvat.


Syyt rahojen loppumiseen ovat moninaiset: vaikeat markkinat, vanhentuneet tuotteet, kyvytön johto, laiskat työntekijät, hankalat asiakkaat, kalliit ostopalvelut, katalat kilpailijat, verenhimoinen verottaja, valtion elinkeinopolitiikka, yrittäjän kalliit harrastukset, yrittäjän burn-out, tai joku muu force majeure – riippuu keneltä kysyy.


Harvoin rahat loppuvat yhtäkkiä. Yleisempää on virran vähittäinen hiipuminen pieneksi puroksi ja lopulta kuivaksi uomaksi – jos mitään ei tehdä.Uhka torjutaan ennakoimalla

Kaksi perusasiaa pitää olla kunnossa, että yritys voi estää rahojen loppumisen ja sen jälkeen tehdä sitä lisää:

  1. Yrityksellä on työkalut ennakoida rahojen riittävyys.

  2. Yrittäjä/johto tietää, mitä tekee.

Tilitoimisto voi auttaa yritystä ainakin kohdassa 1). Pelkästä menneiden kuukausien raportoinnista voidaan päästä ajantasaiseen taloustietoon. Sähköisen taloushallinnon työkalut alkavat olla arkipäivää pienimmillekin yrityksille. Sähköiset reskontrat kertovat yrityksen rahatilanteen tässä ja nyt – ja voivat ennustaa tulevan tarkasti ainakin kuukauden päähän.


Myös pidemmän ajan kassaennustaminen onnistuu hyvän tilitoimiston kumppanille. Keskitarkka rahatilanteen ennakoiminen on mahdollista ainakin vuoden päähän ja karkea ennuste useamman vuoden päähän.


Ennustamisesta suunnitteluun

Ennustaminen vaatii panostusta niin yritykseltä kuin tilitoimistoltakin – sitä enemmän, mitä pidemmälle ennustetaan. Se vaatii yrittäjän ja kirjanpitäjän säännöllisiä keskusteluja, sillä täytyyhän ennustetta aina päivittää maailman ympärillä muuttuessa.


Avain rahojen riittävyyden hallintaan on suunnittelu.

Tulevaisuuden ennustamisesta on lyhyt matka tulevaisuuden suunnitteluun. Ei ennustamisessa muuten mitään järkeä olisikaan. Tässä tullaan kohtaan 2). Mitä paremmin ennakoi tulevaa, sitä paremmin tietää mitä on tehtävä. Avain rahojen riittävyyden hallintaan on suunnittelu.


Kohtalon armoilta kohtalon herraksi

Talouden suunnittelussa ollaan kirjanpitäjän ydinosaamisalueella. Sitä kannattaa hyödyntää. Kyse ei sitäpaitsi ole pelkistä numeroista, sillä parhaimmillaan luottamuksellinen keskustelu tasaveroisen kumppanin kanssa tuo yrittäjälle uusia näkökulmia ja auttaa jaksamaan.


Viisas yrittäjä katsoo eteenpäin myös silloin, kun on kyse yrityksen taloudesta. Jos kirjanpitäjä tarjoaa yrittäjälle vain menneisyyden lukuja, niin yrittäjän kannattaa sanoa tälle suoraan, että se ei riitä.


Sami Siipola Yrittäjä, KLT sami.siipola@talousverkko.fi Talousverkko TurkuTilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!