Open Site Navigation

Taloushallinto haltuun – viisi vinkkiä yrittäjälle


Kukaan ei perusta yritystä taloushallinnon takia. Taloushallinto on kuitenkin olennainen osa yrittämistä. Taloudestahan yrittämisessä on kyse.


Taloushallinto voi parhaimmillaan olla yritykselle menestystekijä. Tässä on muutama vinkki, joilla taloushallinnosta saa parhaat hyödyt irti.


1. Toimiva taloushallinto vaatii kunnon työkalut

Kunnolliset taloushallinnon työkalut ovat jokaisen yrityksen perusasioita. Kaikkein pienimmille riittää verkkopankkitili. Useimmat tarvitsevat lisäksi vähintään laskutusohjelman. Ostolaskujen käsittelyyn ja maksuliikenteeseen tarkoitettu ohjelmisto on niin ikään monen yrityksen perusvarustusta, samoin matkalaskutyökalu jos yrityksessä on työntekijöitä.


Käteis- ja korttiostokuitit ja niiden käsittely voivat olla yrityksessä suurikin riesa. Siihen on onneksi nykyään käteviä ratkaisuja, joilla kuitista älypuhelimella otettu kuva lähetetään kirjanpitäjälle tai laskutusohjelmaan.


Parhaiten asian ajavat tilitoimiston kanssa yhteiset pilvipalvelut, kuten Netvisor tai Procountor. Kuittien käsittelyssä suosittu uutuus on Ezy Expense.


2. Varaudu rahantuloon

Yleisestä luulosta poiketen, yrittäminen ei aina ole kituuttamista ja kurjuutta. Yritys voi joskus osua kultasuoneen joko tuurilla tai – kuten useimmiten – kovalla työllä ja suunnitelmallisuudella. Jos kassa alkaa odotetusti tai odotusten vastaisesti täyttymään, täytyy yrittäjän pitää päänsä kylmänä.


Yritys voi saamillaan varoilla investoida, laittaa ne syrjään pahan päivän varalle tai haaskata ne turhuuteen. Valinta on yrittäjän. Valintoja tehdessään on hyvä tietää, mitä on tekemässä. Suunnitelmallisuus ja tulevaisuuden ennakoiminen on tässäkin kohtaa avainasemassa. Tee selkeä suunnitelma siitä miten käytät kasvavan kassasi.3. Varaudu rahojen loppumiseen

Normaaliin yrittämiseen kuuluu, että joskus tulee päiviä, jolloin kassan pohja näkyy. Se ei tarkoita loppua, jos tilanteen on ennakoinut ja takataskussa on niksi tai kaksi tilanteesta selviämiseen.


Yksinkertainen perusasia on hankkia limiitillinen pankkitili tai muu joustava ratkaisu, jolla hetkellisiä, pienehköjä rahanloppumisia voi hallita. Isompia menoeriä, kuten investointeja varten tarvitaan järeämpiä rahoitusratkaisuja, joita pankkien ja Finnveran lisäksi tarjoavat yksityiset rahoitusyhtiöt, kuten Guida Invest.


Kaikkein viisainta varautumista rahojen tilapäiseen ja pysyvämpään loppumiseen on seurata ja ennustaa kassatilanteen kehittymistä. Siihen on olemassa erilaisia työkaluja, joista kannattaa kysyä kirjanpitäjältä.


4. Tiedä mihin pyrit

Yrityksen toiminnassa avainasia on tietää, mihin pyritään. Se kuulostaa itsestäänselvältä mutta aina se ei sitä ole.


Yritysten olemassaolon tarkoitukset vaihtelevat. Se voi vaihdella myös yrityksen elinkaaren mukaan. Se voi olla elannon hankkiminen, vaurastuminen, maailmanvalloitus, toiminnan sopeuttaminen, sivutoiminen harrastaminen tai hallittu alasajo. Kaikki tarkoitukset ovat yhtä oikeita. Tärkeintä on, että yrittäjä tietää, mikä se on. Mutta miten se liittyy taloushallintoon?

Taloushallinto tuottaa numeroita, jotka kertovat yrityksen tilasta. Hyvä kirjanpitäjä osaa tulkita numeroita yrittäjälle. Siitä ei kuitenkaan ole yrittäjälle hyötyä, jos yrittäjä ei tiedosta, mitä yrityksellään on tekemässä. Muista kirkastaa liiketoimintasuunnitelmasi tasasin väliajoin ja pyytää suunnitelmaasi tukea tilitoimistostasi.


5. Hanki keskusteleva tilitoimisto

Mitä jos oletkin yrittäjä, jolle ei ole aivan selvää, mitä yritykselläsi teet? Älä huoli, et ole yksin. On aivan inhimillistä, että yrittäjyyden polulla tulee hetkiä, jolloin yrittämisen idea tuntuu olevan hukassa. Ympäristö on muuttunut, yritys on muuttunut, sinä olet muuttunut.


Hyvä tilitoimisto on sellainen, jonka palvelut mukautuvat yrityksesi tilanteen mukaan – oli sitten kyseessä käsistä lähtenyt kasvu tai markkinoiden hiipuminen. Hyvä tilitoimisto on keskustelukumppani, joka parhaimmillaan voi auttaa sinua selkiyttämään yrityksesi tavoitteita.

Jos suhteesi tilitoimistoosi on etäinen, niin suosittelen: Haasta kirjanpitäjäsi keskusteluun!


Sami Siipola Yrittäjä, KLT Talousverkko-tilitoimisto Turku sami.siipola@talousverkko.fiTilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!