Open Site Navigation

Suunnitelmallisesti tulevaan tilikauteen


Tässä vaiheessa kalenterivuotta yrityksen johdolla on näkyvissä, miten kuluva tilikausi on rullannut. Mahdollisesti on jo tehty ennuste tilikauden tuloksesta sekä laadittu kassavirtalaskelma loppuvuodelle. Verotussuunnittelun kannalta on tärkeää, että suunnitelma on tehty ajoissa. Suunnitelmaan kannattaa sisällyttää loppuvuoden investoinnit, yrittäjän palkan nosto ja muut mahdolliset toimenpiteet, joilla on tulosvaikutusta. Ennakkoverojen tarkastaminen on myös monessa yrityksessä ajankohtaista.


Samalla kun kuluvan tilikauden loppua ennustetaan, alkaa yrityksen tulevan uuden tilikauden talouden suunnittelu. Se onkin hyvä aloittaa ajoissa ennen kuin vanha tilikausi on loppusuoralla. Kirjanpidon ja sen raportoinnin rinnalle kannattaa harkita esimerkiksi koko vuodelle tehtävää kuukausikohtaista rullaavaa ja ennustavaa seurantabudjettia sekä kassavirtalaskelmaa. Sähköisen taloushallinnon järjestelmän ollessa käytössä, yrityksen pohjatiedot voidaan helposti hakea sähköisistä järjestelmistä ja rakentaa budjetit ohjelmiston avulla.


Suunnittelussa kuluva tilikausi on hyvänä taustana, jonka pohjalta tulosbudjetointia ja kassavirtalaskelmaa voidaan alkaa laatimaan. Tärkeänä osa-alueena suunnittelussa on arvioida tulevan tilikauden liikevaihto sekä kustannukset tai mahdolliset tulevat investoinnit, kuten henkilöstön palkkaus tai auton hankinta. Oleellista on, että budjetointiprosessi tukee yrityksen päätöksentekoa ja auttaa varautumaan tulevaisuuteen. Tällöin yrityksen talouden johtaminen on suunnitelmallista ja ennakoivaa. Budjetointi- sekä kassavirtatyökalut auttavat myös tarkastelemaan hinnoittelua, laskemaan myynti- ja tuotantokatteita sekä laskemaan tulevien investointien kannattavuutta ja vaikutusta tulevaan kassavirtaan. Myös rahoituksen tarpeen arviointi on siten helpompaa.


Jotta rullaavasta budjetoinnista saadaan irti paras mahdollinen hyöty, on taloustietoja päivitettävä säännöllisesti. Yrittäjän ja kirjanpitäjän kannattaa pitää yhteisiä säännöllisiä seurantapalavereja, joissa päivitetään kaikki yrityksen sen hetkiset tiedot budjettiin ja ennustetaan tulevan vuoden toteutuvaa liikevaihtoa ja tulosta sekä kassavirtaa. Näin nähdään onko yrityksen talous menossa siihen suuntaan, mitä oltiin ajateltu ja suunniteltu. Samalla voi seurata myös ennakkoverojen riittävyyttä.

Me Talousverkolla haluamme auttaa asiakkaitamme ymmärtämään oman yrityksensä taloutta  mahdollisimman hyvin. Tavoitteenamme on auttaa johtamaan taloutta ja seuraamaan kannattavuutta sekä maksuvalmiutta säännöllisesti. Mikäli koet, että rullaava budjetointi tai kassavirtalaskelma voisi sopia sinun yrityksesi tarpeisiin tai haluat kuulla siitä lisää, olethan suoraan yhteydessä asiantuntijaamme tai jätä tarjouspyyntö.


Virpi Hyppönen +358505674433 virpi.hypponen@talousverkko.fiTilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!