Open Site Navigation

Suoriteperusteinen vai maksuperusteinen kirjanpito?Jos olet yrittäjä, olet todennäköisesti kuullut kirjanpidon yhteydessä puhuttavan suoriteperusteisesta ja maksuperusteisesta kirjanpidosta. Mitkä ovat näiden kahden väliset erot ja kumpi sopisi paremmin sinun yrityksellesi?


Mitä maksuperusteinen ja suoriteperusteinen tarkoittaa?

Muistin virkistykseksi, kerrataanpa alkuun maksuperusteisen ja suoriteperusteisen kirjanpidon perusperiaatteet pähkinänkuoressa.


Maksuperusteisella kirjanpidolla tarkoitetaan sitä, että tulot ja menot kirjataan kirjanpitoon sitten, kun yrityksesi tililtä lähtee tai sinne tulee rahaa, eli kun asiakkaasi on maksanut laskun tai yrityksesi on maksanut laskun.


Suoriteperusteisessa kirjanpidossa puolestaan tulot ja menot jaksotetaan, eli merkitään kirjanpitoon sitten, kun tuote tai palvelu on luovutettu tai vastaanotettu.

Kumpi sopisi paremmin minun yritykselleni?

Voisi nopeasti ajatella, että maksuperusteinen kirjanpito olisi ajantasainen ja riittävä yhtiön talouden seurantaan. Tämä pitää paikkansa, mikäli yrityksen toiminta on erittäin pientä, mahdollisesti jopa sivutoimista. Maksuperusteinen kirjanpito nimittäin kertoo meille ainoastaan sen, paljonko meillä on rahaa juuri tänään pankkitilillä – se ei ennusta paljonko meillä on tulossa maksuja lähiaikoina eikä kerro sitä, miten paljon myyntisaatavia saadaan kotiutettua seuraavien viikkojen aikana.


Maksuperusteinen kirjanpito elää vain ja ainoastaan tässä hetkessä ja oikeastaan, jos vielä tarkempia ollaan, niin se elää hieman menneisyydessä. Kirjanpitäjä nimittäin kirjaa toteutuneet tulot ja menot kuukausittain, normaalisti vasta kuun vaihteen jälkeen. Edellä mainitusta syystä, ei tuloslaskelman perusteella voida oikeastaan arvioida tilikauden lopullisen tulon muodostumista, yrityksen kannattavuutta ei voida arvioida, eikä suinkaan ennustaa esimerkiksi tulevien verojen määrää.


Mikäli siis yrityksesi toiminta on vähänkään aktiivisempaa ja erityisesti mikäli tähtäimessäsi on liiketoimintasi kasvattaminen ja kehittäminen, kannattaa kääntää katse suoriteperusteiseen kirjanpitoon. Se antaa mahdollisuuden reaaliaikaiselle, todenmukaiselle talouden seurannalle. Kirjanpidosta näkyy nopealla vilkaisulla, paljonko yhtiöllä on tällä hetkellä käytettävissä varoja, paljonko ollaan kotiuttamassa saatavia ja minkä verran on tulossa laskuja tai lainan lyhennyksiä maksuun.


Suoriteperusteisessa kirjanpidossa tuloslaskelmasta pystytään helposti ennustamaan koko tilikauden tulosta ja seuraamaan yrityksen tärkeimpiä tunnuslukuja. Huolellisesti ja laadukkaasti laadittu kirjanpito ei suinkaan ole ainoastaan työkalu siihen, paljonko pitää maksaa veroja, vaan se auttaa yritystä tekemään tärkeitä päätöksiä esimerkiksi investointien suhteen. Vielä edellistäkin tärkeämpää on se, että suoriteperusteinen kirjanpito auttaa myös ajoissa tunnistamaan riskit, jotta pystytään tarttumaan ongelmiin välittömästi, eikä vasta kuukausien jälkeen.


On myös huomioitavaa, että tilinpäätös laaditaan aina suoriteperusteisesti. Vaikka yrityksen kirjanpito tehtäisiin maksuperusteisesti, muutetaan kuluneen tilikauden kirjaukset tilinpäätöksen yhteydessä joka tapauksessa suoriteperusteiseksi. Suoriteperusteisessa kirjanpidossa on tehty ns. tilinpäätöstasoista kirjanpitoa koko tilikauden ajan, jolloin yhtiöllä on kädessään niin kutsuttu välitilinpäätös joka kuukausi.


Vuosi 2020 on viimeistään osoittanut sen, että jokaisen yrittäjän kannattaisi tietää tarkalleen se, miltä yrityksen nykyhetki ja lähitulevaisuus näyttää: paljonko yhtiöllä on varallisuutta ja paljonko on tulevia maksuja. Mahdollisiin taloudellisiin vaikeuksiinkin pystytään tarttumaan paljon nopeammin vain hyvin jaksotetulla kirjanpidolla.

Miten siirrytään maksuperusteisesta suoriteperusteiseen?

Maksuperusteisesta kirjanpidosta suoriteperusteiseen siirtyminen ei vaadi kuin sen, että kirjanpitäjäsi aloittaa tulojen ja menojen jaksottamisen. Helpointa tämä on toteuttaa varsinkin nyt, kun monella yhtiöllä on vuoden alusta alkanut uusi tilikausi.Ksenia Seppälä Asiakaspalvelupäällikkö +358 44 727 0542 ksenia.seppala@talousverkko.fi


Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!