Open Site Navigation

Sähköisen taloushallinnon hyödyt


Sähköisen taloushallinnon hyödyt puhuttavat nykyään paljon. Oikeastaan tästä on puhuttu jo ainakin 15 vuotta. Mitä sähköinen taloushallinto oikeastaan on? Joillekin riittää mahdollisuus vastaanottaa ja lähettää verkkolaskuja, toiselle tämä taas on täysin automatisoitu taloushallintoprosessi. Nykyaikaiset taloushallinnon ohjelmat mahdollistavat teoriassa kokonaisvaltaisen taloushallinnon tekemisen sähköisesti. Sähköinen taloushallinto muodostuu verkkolaskun ympärille, mutta se mahdollistaa paljon muutakin mm. laskujen sähköisen kierron ja hyväksymisen, sähköisen maksuliikenteen ja maksatuksen, sähköiset tiliotteet ja automaattiset viitesiirrot ja kohdistamiset, kirjanpidon rutiinien automatisoinnin ja viranomaisilmoituksien lähettämisen sähköisesti.


Sähköiseen taloushallintoon siirryttäessä on mietittävä tarkkaan mitä taloushallinnoltaan haluaa, kuinka paljon haluaa olla itse mukana taloushallinnon arkirutiineissa ja mihin oma osaaminen riittää. Nykyään on mahdollista ulkoistaa oikeastaan koko taloushallinto tilitoimistolle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asiakas huolehtii itse vain asioiden hyväksymisistä ja tilitoimisto hoitaa ostolaskujen tarkastuksen, maksatuksen, myyntilaskujen tekemisen, lähettämisen ja saatavien seurannan ja palkkahallinnon.


Sähköisen taloushallinnon hyödyt ovat tietysti jokaiselle käyttäjälle hieman erilaiset, mutta alla on muutama keskeinen hyöty mitä sähköinen taloushallinto tarjoaa verrattuna vanhaan perinteisiin taloushallintoon.


Vaivattomuus ja helppous

Sähköinen taloushallinto säästää yrittäjän aikaa huomattavasti ja helpottaa kirjanpitäjän työtä. Yrittäjän ei tarvitse toimittaa fyysisesti tositteita, joka kuukausi tilitoimistoon. Taloushallinto ei ole enää sidottu yhteen koneeseen vaan ohjelmiston voi avata, kunhan internetyhteys löytyy. Näin sähköinen taloushallintojärjestelmä tuo joustavuutta käyttäjänsä arkeen. Pystyt asiatarkastamaan ja hyväksymään ostolaskut missä vain ja tekemään myyntilaskut vaikka hotellihuoneessa, josta pystyt kätevästi yhdellä napin painalluksella lähettämään myyntilaskut eteenpäin, eikä sinun tarvitse enää miettiä missä on lähin postilaatikko. Nykyään taloushallintojärjestelmät ovat hyvin käyttäjäystävällisiä eikä niiden käyttämiseen tarvitse monien päivien koulutuksia. Yrittäjältä onnistuu pienen opiskelun jälkeen varmasti myyntilaskujen teko ja ostolaskujen hyväksyminen ja maksatus ja loputhan voikin sitten jättää kirjanpitäjän tehtäväksi.

Reaaliaikaisuus ja läpinäkyvyys

Parhaimmillaan ja oikein toteutettuna sähköinen taloushallinto mahdollistaa reaaliaikaisen talouden seurannan. Enää ei tarvitse odottaa yli kuukautta kirjanpidon valmistumista. Kirjanpito on aina ajan tasalla näin haluttaessa. Sähköisessä taloushallinnossa läpinäkyvyys on keskeisessä asemassa. Pystyt helposti tuloslaskelmasta tai taseesta porautumaan aina ostolaskuun, myyntilaskuun tai palkkalaskelmaan asti. Osto- ja myyntilaskut löytyvät helposti samasta järjestelmästä ja niitä on helppo tarkastella jälkikäteen. Yrityksen johto pystyy itse helposti käydä hakemassa kirjanpidosta tarvittavat raportit ja tiedot.


Kustannustehokkuus

Sähköisen taloushallinnon hyödyt näkyvät myös kustannuksissa. Tämä kuitenkin edellyttää yrittäjältä oma-aloitteisuutta ja halua vaikuttaa oman yrityksensä taloudellisiin asioihin, varsinkin siirtymävaiheessa sähköiseen taloushallintoon. Sähköisen taloushallinnon ansiosta kirjanpidosta putoaa pois monta päällekkäistä rutiinia. Esimerkiksi pelkästään jo sähköisellä ostolaskujen tarkastuksella ja hyväksymisellä säästää huomattavasti aikaa. Parhaimmillaan ostolaskun tarkastaminen, hyväksyminen, tiliöinti kirjanpitoon ja maksatukseen lähettäminen on tehty muutamassa minuutissa. Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että sähköinen taloushallinto on myös kuluerä. Kuitenkin mitä paremmin taustatyö on tehty ja prosessit mietitty, sitä kustannustehokkaammaksi kirjanpito tulee. Alkuun kannattaakin käydä tarkkaan kirjanpitäjän kanssa läpi yrityksen toimintatapoja ja rutiineja. Pitää muistaa, että kirjanpitäjän työn lisäksi maksettavaksi tulevat ohjelmistokulut.


Kiinnostuitko?

Meillä Talousverkossa on tehty aina sähköistä taloushallintoa, joten kokemusta asiasta löytyy. Tiedämme miten käyttöönotto tapahtuu parhaiten ja autamme asiakkaitamme siirtymävaiheen läpi. Mikäli aihe on ajankohtainen, ota yhteyttä lähimpään tilitoimistoomme!

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!