Open Site Navigation

Paljonko yrityksen pitää maksaa veroja?Kaikkein yleisin syy kirjanpitäjän palkkaamiselle on se, että yrittäjä pysyy kartalla paljonko hänen pitää maksaa veroja. Kirjanpidon ulkoistamisella yrittäjä voi jättää verojen puljaamisen tilitoimiston huoleksi ja oman ajan voi käyttää esimerkiksi laskutettavaan työhön.


Mitään suoraa kaavaa ei ole olemassa, jolla voisit laskea yrityksesi maksettavien verojen määrän tältä istumalta. Verojen suuruuteen vaikuttaa pari tärkeää seikkaa, jotka käydään läpi tässä kirjoituksessa.


Arvonlisävero eli ALV

Yrityksen on tilitettävä valtiolle asiakkaaltaan laskuttamat ALV:t, mikäli yritys on arvonlisäverovelvollinen. Laskutettava ALV-prosentti vaihtelee toimialoittain ja toimialojen sisällä hyvinkin paljon.


Tilitettävän arvonlisäveron suuruus määrittyy toiminnan laajuuden mukaisesti. Suuruus riippuu siitä, paljon ALV:a olet laskuttanut. Mitä enemmän laskutat = sitä enemmän maksat ALV:a.


Mikäli haluat pysyä kärryillä tilitettävästä ALV:sta, kannattaa hankkia sähköisen taloushallinnon järjestelmä. Halvimmillaan tällainen järjestelmä maksaa ainoastaan 8 € /kk, joten kyse ei ole järisyttävän suuresta investoinnista.


Tässä muutama varteenotettava sähköisen taloushallinnon järjestelmä, joihin voit tutustua:

Tilitettävän ALV:n suuruuteen vaikuttaa myös yrityksesi tekemät ostot. Saat nimittäin vähentää ostoissa maksamasi ALV:t ja näin ollen se pienentää tilitettävää ALV:a. Tilitys tehdään useimmiten kerran kuukaudessa nettona eli maksat veroja ALVien erotuksen verran.


Sähköisen taloushallinnon järjestelmän avulla pystyt nopeasti tarkistamaan, miten paljon tilitettävää ALV:a on kertynyt


Tulovero

Tulovero maksetaan aina ennakkoverona riippumatta yhtiömuodostasi. Liikkeen- tai ammatinharjoittajan sekä avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön tulos verotetaan kokonaan yrittäjän tulona. Osakeyhtiö ja osuuskunta maksavat taas tuloveroa 20 % verotettavasta tulostaan.


Se, mikä vaikuttaa tämän veron suuruuteen, on yrityksesi tekemä voitto eli tulos. Voiton suuruuteen vaikuttaa taas eniten liiketoimintasi kulut. Näitä optimoimalla voit itse vaikuttaa tuloverotuksesi suuruuteen. Osakeyhtiössä myös yrittäjän palkka katsotaan yrityksen kuluksi ja näin ollen se pienentää yrityksen tulosta sekä tuloveroa.


Yksikään yritys ei ole menestynyt minimoimallaan tuloverojaan. Protip: keskitä energiasi tuottavan liiketoiminnan rakentamiseen verojen minimoinnin sijaan

Jos haluat minimoida tuloveron toiminnassasi, tee mahdollisimman vähän voittoa. Kannattaa kuitenkin pohtia, onko järkevämpää minimoida veroja ja samalla minimoida voittoaan, kun tehdä iso tulos ja samalla maksaa enemmän veroja.

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!