Open Site Navigation

Milloin on tullut aika laittaa yrityksen pillit pussiin?Yrityksen elinkaaressa saattaa tulla vastaan tilanne, jolloin pohditaan, kannattaako toimintaa enää jatkaa. Tilanne voi tulla vastaan yllättäen, tai idea on vuosien varrella kypsynyt ajankohtaiseksi.


Yrityksen lakkauttaminen ja yritystoiminnasta luopuminen voi olla yrittäjälle henkisesti erittäin raskasta, sillä yritys on ollut yrittäjille kuin rakas lapsi, jota on järjestelmällisesti kasvatettu ja kehitetty oikeaan suuntaan. Kyse ei ole yrittäjän epäonnistumisesta, vaikka tilaa syystä tai toisesta haluttaisiin raivata jollekin uudelle. Milloin on ajankohtaista pohtia yrityksen lakkauttamista?

Yritystoiminta ei ole kannattavaa

Jos kassa on tyhjä, ja sekä omat että lainatut rahat ovat loppu, ei yrityksen toiminta ole ollut suunnitellun mukaista. Mikäli yrityksen liikevaihto ei riitä kattamaan kiinteitä eikä muuttuvia kuluja, ja yrityksen toiminta on jo pidempään pyörinyt lainarahalla, on korkea aika istahtaa alas. Kannattaa vakavasti pohtia, onko yrityksen pyörittämisestä tullut vain liian kallis harrastus, ja onko toimintaa enää järkevä jatkaa.


Kriittisintä on tilanteessa, jossa yrityksessä on kiinni paljon yrittäjän henkilökohtaisia varoja ja käyttöpääomalaina on pantattu henkilökohtaisella omaisuudella. Päätöksen pitkittäminen saattaa kuitenkin lisätä velkataakkaa entisestään, vaikka sen summa hirvittäisi jo nyt.


Syitä siihen, miksi yritystoiminta ei ollutkaan kannattavaa voi olla monia. Ehkä aika ei ollut yrityksen toiminnalle optimaalisin, tai liiketila oli liian kallis. Syitä kannattaa pohtia, mutta myös vaikeat päätökset epäonnistumisen seurauksena on hyvä tehdä nopeasti.

Jos maailma muuttuu

Korona on muuttanut useiden yrittäjien toiminnan kokonaan. Toisille se on tarkoittanut oikeaa onnen potkua, kun taas iso osa kamppailee tai pahimmassa tapauksessa ovat lamaantuneet muuttuneessa ympäristössä. Tulevaisuudesta ei ole takeita, sillä tarve välttää lähikontaktia vieraiden kanssa voi kestää hyvinkin vielä pitkään.


Nyt on erityisen tärkeää pystyä tarkastelemaan omaa rakasta yritystä hyvin kriittisesti. Kuinka kauan yritys kestää huonoja aikoja, eli montako kuukautta esimerkiksi voidaan maksaa vuokraa? Pystytkö työllistämään itsesi siksi aikaa toisaalle? Ehtivätkö avaintyöntekijäni löytää muualta töitä lomautuksen aikana? Jos otat yritykselle velkaa, voitko olla varma riittävän suuresta tulovirrasta ajoissa?


Saattaa kuulostaa todella karulta, mutta parhaiten tästä kriisistä selviävät ne, jotka osaavat ajoissa myös luovuttaa. Jos idea ei sovi tähän aikaan, on hyvä laittaa se pois päiviltä ja palata asiaan myöhemmin. Paremmat päivät kyllä tulevat ja on tärkeää, ettet ole sitä ennen ehtinyt polttamaan itseäsi loppuun tai velkauttamalla yhtiötäsi liikaa.

Muutokset yrittäjän henkilökohtaisessa elämässä

Saitko kiinnostavan työtarjouksen? Tienaisitko sillä jopa paremmin kuin yritystoiminnalla? Onko edessä muutto uudelle paikkakunnalle?


Joskus elämäntilanne ei edes merkittävästi muutu, mutta palo tekemiseen vain sammuu. Kuka tahansa palkkatyöntekijä tietää, että työpaikkaa voi vaihtaa, jos ei maistu. Sen sijaan yrittäjät saattavat sinnitellä epämieluisassa työssä loputtomiin, koska eivät halua ”luovuttaa”.


Myös yrittäjä saa vaihtaa ja lopettaa. Joskus lopettamisen syynä on konkreettinen ja iso elämänmuutos –sairastuminen, lapset tai jokin muu. Toisaalta kukaan ei pakota perustelemaan yrityksen lopettamista. Yrityksen omistaja voi oikeastaan koska tahansa tehdä päätöksen lopettamisesta, ja ryhtyä vaikka onnelliseksi bussikuskiksi (tämä tarina on tosi ?).

Yrittäjän korkea ikä

Kannattaako yritystoimintaa jatkaa loputtomiin, vai olisiko jossain vaiheessa se hetki, jolloin laitetaan pillit pussiin ja siirrytään nauttimaan kiireettömistä eläkepäivistä? Mikäli taustalla on usean vuoden jopa menestykäs ura yrittäjänä, on laadittava exit-suunnitelma ajoissa. Miten ja milloin siirrytään eläkkeelle? Miten minimoidaan veroriskit? Kannattavan yrityksen myyminen voi myös olla varteenotettava vaihtoehto. Eläkkeelle siirtymistä kannattaa ehdottomasti miettiä ajoissa asiantuntijan kanssa.


Kun yritys ei ole uppoamaisillaan ja paniikkia ei ole, kannattaa pohtia, onko paras vaihtoehto lopettaa vai myydä. Jos taas löydät toiminnastasi merkkejä siitä, että lopettamista tulisi harkita, kannattaa asiasta keskustella kirjanpitäjäsi kanssa.


Ksenia Seppälä +358 44 727 0631 ksenia.seppala@talousverkko.fi

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!