Open Site Navigation

Luontoisedut Virossa ja SuomessaYrityksen perustaminen Viroon kiinnostaa yhä useampaa suomalaista mm. edullisen verotuksen vuoksi. Toisin kuin Suomessa, Virossahan ei tarvitse maksaa tuloveroa yrityksen tekemästä voitosta. Moni ei kuitenkaan tiedä tai ei ole ottanut huomioon, että Virossa henkilöverotus ja työnantajan sosiaalikustannukset ovat verrattain korkeat ja poikkeavat Suomen mallista.

Tässä blogissa käymme läpi esimerkkien avulla miten luontoisedut poikkeavat toisistaan Suomessa ja Virossa. Etenkin Viroon suuntaaville yrityksille tämä on erittäin oleellista tietoa!


Luontoisedut Virossa

Virossa ”erisoodustuskulujen” (suomennettuna luontoisedut) sivukulut ovat korkeat ja Virossa näistä aiheutuvat kulut maksaa aina työnantaja toisin kuin Suomessa, jossa verotetaan työntekijää.


Virossa verot sekä sosiaalikulut jäävät siis työnantajan/yrityksen maksettavaksi.


Kun Suomessa työntekijä menee asiakaslounaalle, laitetaan kulu kokonaisuudessaan yrityksen kuluksi ja vähennetään summasta arvonlisävero. Jos Virossa saman laskun laittaa kokonaisuudessaan yrityksen kuluksi, pitää työntekijän osuudesta maksaa luontoisetukulut eikä arvonlisäveroa saa vähentää. Tässä käytetään tiettyä kaavaa:


verot= kulu*20/80-> (verot + kulu)*33% (sosiaalimaksut).


Esimerkki Viron luontoiseduista

Työntekijä menee asiakkaan kanssa lounaalle, jossa yhden henkilön lounas maksaa 10€. Asiakkaan osuus lounaasta kirjataan normaalisti kuluksi ja siitä saa vähentää arvonlisäveron. Työntekijän osuus luokitellaan luontoiseduksi, joka lasketaan näin:


Verot= 10*20/80= 2,5€ Sosiaalimaksut= (10+2,5)*0,33=4,125€ Lounaasta maksettavat lisämaksut ovat siis yhteensä 6,625 €


Karkeasti laskettuna kulun voi aina kertoa 1,7 niin saadaan yritykselle aiheutuva kokonaiskulu. Eli työntekijän kymmenen euron lounas maksaa yritykselle 16,63€.Mitä katsotaan luontoiseduksi Virossa?

Luontoiseduiksi luokitellaan kaikki työntekijöille tai omistajille hyvitettävät kulut, jotka katsotaan tuottavan henkilölle rahallista etua tai on verrattavissa palkkaan. Myös työntekijöiden puolisoille ja lähisukulaisille maksettavat kulut lukeutuvat näihin, samoin jos yritys ostaa yksityishenkilöltä palvelua yli kuuden kuukauden ajan.


Veron ja sosiaalimaksun alaisia kuluja ovat mm. lounaat, kahvit ja hedelmät toimistolle, lahjat henkilökunnalle, kuntosalikortit, yrityksen tuotteiden myyminen työntekijälle alennetuin hinnoin, työtehtäviin liittymättömät koulutukset, henkilökunnan virkistys, työsuhdeautot, lainat alhaisella korolla jne. Mikäli kyseessä on työntekoon tarvittavat välineet kuten toimistotarvikkeet ja tietokoneet, kuuluvat ne normaaleihin yrityksen kuluihin, joista saa vähentää arvonlisäveron eikä näistä tarvitse lisämaksuja maksaa. Työmatkakuluista (matkaliput, hotellit jne.) ei makseta lisäkuluja, kun taas työmatkaan liittyvästä ruokailusta tai työmatkaan kuulumattomasta kulusta maksetaan lisäkulut.


Työsuhdeautot Virossa

Työsuhdeautojen verotuksessa käytetään hieman erilaista kaavaa kuin muiden luontoisetujen verotuksissa riippumatta siitä käytetäänkö ajopäiväkirjaa vai ei. Jos kuitenkin ajaa paljon eikä viitsi pitää ajopäiväkirjaa, maksut lasketaan ns. 256 euron verotusarvosta riippumatta auton merkistä tai iästä. Eli tässä tapauksessa yritys maksaa ko. autoa käyttävästä henkilöstä sivukuluja yhteensä 169,60€ eli


( 256*20/80=64) + ((256+64)*0,33 =105,60) = 169,60 €.


Piiloveroa vai ei?

Totuus on joka tapauksessa se, että jokaisen valtion täytyy jollain tapaa kerätä rahaa valtion kassaan ja julkisiin menoihin. Toiset tekevät sen näkyvämmin, toiset taas piilotellen.

Yrittäjän on syytä olla tietoinen Viron käytännöistä, mikäli mieli halajaa pyörittämään bisnestä siihen suuntaan. Suosittelen lukemaan myös aiemman kirjoituksemme yritystoiminnasta Virossa.

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!