Open Site Navigation

Kuinka paljon firmallani on rahaa?Hätäisempi voi ajatella, että kysymys on tyhmä. Riittää, kun katsoo pankin tiliotteen viimeistä riviä, siellähän se seisoo. Tosiasiassa se on paras kysymys, jonka yrittäjä voi esittää kirjanpitäjälleen. Ja toiseksi paras kysymys, jonka hän voi esittää ylipäätään kenellekään.


Pankkitilin saldo ei kerro mitään huomisesta

Pankkitilin saldo ei kerro mitään huomisesta. Jos tilillä on tänään rahaa 10 000 euroa ja huomenna erääntyy 15 000 euron lasku, niin kassa uhkaa mennä 5 000 euroa miinukselle. Paitsi että miinusmerkkinen kassa on luonnontieteellinen mahdottomuus. Jos ei olisi, niin rahojen loppuminen ei olisi ongelma, eikä yritys joutuisi katsomaan kohtaloaan silmästä silmään.


Älä tuijota ainoastaan tilin saldoa

Erääntyvälle laskulle voidaan pyytää lisää maksuaikaa. Viisas velkoja sellaiseen suostuu, jos on tiedossa, että yrityksellä on erääntyvien velkojen katteeksi riittävästi erääntyviä saatavia. Jos on riittävästi saatavia, niin kassa pysyy plusmerkkisenä.


Jos tänään tilillä on 10 000 euroa, huomenna erääntyy 15 000 euron ostolasku ja ylihuomenna erääntyy 20 000 euron myyntilasku, niin viikon sisällä tilanne on oikeastaan ihan hyvä. Tarvitaan vain yrittäjältä tai reskontranhoitajalta hiukan taktikointia maksun ajankohdan suhteen.


Rahojen loppuminen on yrityksen lorun loppu

Aina saatavia ei ole riittävästi. Jos pankkitilillä olevat ja sinne tulevat rahat eivät kertakaikkiaan riitä laskujen, palkkojen, lainanlyhennysten ja muiden velvoitteiden maksamiseen, voi näyttää siltä, että ”luonnontieteellinen mahdottomuus” toteutuu.


rahan riittävyyden varmistaminen on yritykselle kohtalon kysymys

Vaan eipä toteudu. Hyvässä tapauksessa yritys voi saada lisää luottoa, yrittäjä voi sijoittaa yritykseen lisää rahaa tai yritys voi myydä omaisuuttaan. Silloin kassakriisi eli rahojen loppuminen vältetään.


Huonossa tapauksessa tulee konkurssi. Yritys ei voi jatkaa toimintaansa ilman rahaa, joten pesänhoitaja lyö laudat ikkunoihin ja velkojat jäävät nuolemaan näppejään. Tarinan mukaan päätön kana voi lentää vielä muutamia metrejä. Rahattoman yrityksen lento on yhtä pitkä. Markkinoiden luonto on julma.


Turha kai alleviivata, että rahan riittävyyden varmistaminen on yritykselle kohtalon kysymys.Rahan liikkeet voi ennustaa

Mistä yritys tietää, paljonko sillä on rahaa käytettävissään? Ei siihen välttämättä kirjanpitäjää tarvita. Yksinyrittäjä, joka lähettää myyntilaskut, maksaa ostolaskut ja katsoo vähintään viikoittain pankkitilin saldon, tuntee riittävän hyvin yrityksensä kassatilanteen. Isommissa yrityksissä, joissa laskuja käsittelevät eri henkilöt, saatetaan tarvita muita järjestelyjä.


Kun yritys tietää, paljonko sillä on rahaa käytettävissään parin viikon tai vaikkapa yhden kuukauden sisällä, sen perusasiat ovat jo aika hyvällä mallilla

Taloushallinto-ohjelmisto, jolla yritys hoitaa myyntilaskujen lähettämisen ja ostolaskujen maksatuksen, kertoo yhdellä silmäyksellä, paljonko rahaa on käytettävissä. Jos ei kerro, niin kannattaa vaihtaa ohjelmistoa. Sellaiset ohjelmistot ovat tänä päivänä mahdollista todellisuutta pientenkin yritysten maailmassa.


Kirjanpitäjä auttaa ohjelmiston valinnassa, käytön opettelussa ja hyödyntämisessä. Kirjanpitäjästä voi olla muutakin hyötyä.


Kun yritys tietää, paljonko sillä on rahaa käytettävissään parin viikon tai vaikkapa yhden kuukauden sisällä, sen perusasiat ovat jo aika hyvällä mallilla. Ei kuitenkaan kannata jäädä puolitiehen. Vaikka yritys näkisikin, paljonko sillä on rahaa kuukauden päästä, se ei ole tilanteen herra, jos se ei pysty vaikuttamaan sen määrään.


Kaikkein tärkein kysymys

Yrityksen kannattaakin siirtyä passiivisesta kassan katsomisesta aktiiviseen kassan suunnitteluun. Kassasuunnitelman laatimisessa kirjanpitäjä, jos kuka, on oiva kumppani. Kun yrityksen ennakoidut myynnit ja ostot muutetaan panoiksi ja otoiksi, näkee yrittäjä etukäteen nekin päivät, jolloin kassakirstun pohjalevy uhkaa paljastua. Silloin ei tule yllätetyksi.


Kuinka paljon yrityksellä on rahaa tänään, huomenna ja vuoden päästä, on parasta tietoa, jota kirjanpitäjä voi yrittäjälle tarjota

Kuinka paljon yrityksellä on rahaa tänään, huomenna ja vuoden päästä, on parasta tietoa, jota kirjanpitäjä voi yrittäjälle tarjota. Kun yrittäjällä on tieto rahavirran käyttäytymisestä, hän voi keskittyä etsimään vastausta siihen kaikkein tärkeimpään kysymykseen, jonka hän voi kenellekään esittää: Miten sitä rahaa oikein tehdään?


Parhaassa tapauksessa yrittäjä osaa vastata siihen ihan itse.


Sami Siipola Yrittäjä, kirjanpitäjä KLT Talousverkko Turku sami.siipola@talousverkko.fi 045 6766 166Kaipaatko apua taloushallintoon liittyvissä asioissa?

Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijaammeTilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!