Open Site Navigation

Koronavirusepidemia: yrityksen rahoitusvaihtoehdot tiivistettynäKoronaviruksen kaltaisessa äkillisessä poikkeustilanteessa voi olla vaikeaa hahmottaa, mistä toimenpiteistä kannattaisi aloittaa ja missä järjestyksessä. Eri tukien ja rahoitusvaihtoehtojen hakeminen on toimenpiteiden kärjessä, jotta yritystoiminta voi kriisistä huolimatta jatkua. Olemme koostaneet alle tiivistelmän yrityksen eri rahoitusvaihtoehdoista koronaviruskriisin aikana. Tukien ja lisärahoituksen hakemiseen kannattaa tarttua mitä pikimmiten.


Mistä aloittaa?

Rahoitustarpeen ilmetessä, toimeen kannattaa ryhtyä heti, ettei myöhästelyllä ole vaikutuksia yrityksen rahoituskelpoisuuteen myöhemmin. Ensimmäisenä kannattaa ottaa yhteyttä yrityksen asioita hoitavaan pankkiin, ja selvittää millaisia tuotteita ja palveluita he tarjoavat koronatilanteen ratkaisemiseen.


Kun pankin kanssa on keskusteltu, kannattaa saatavilla olevien suorien tukien hakemusten täyttö aloittaa. Hakemusten täytössä kannattaa pyytää apua omalta kirjanpitäjältä, mikäli hakemusten täyttäminen ei ole ennestään tuttua.


Mitä suoria tukia on saatavilla?


Koronatuki yksinyrittäjille

Yksinyrittäjillä on mahdollisuus hakea 2000 euron tukea yrityksensä sijaintikunnasta. Tuki on tarkoitettu käytettäväksi yrityksen toiminnan menojen kattamiseen. Yrittäjän on pystyttävä todistamaan, että koronavirustilanne on merkittävästi vaikuttanut yrityksen taloudelliseen tilanteeseen 31.12.2019 jälkeen. Tukea ei myönnetä yrityksille, jotka olivat taloudellisissa vaikeuksissa jo ennen koronavirustilannetta.


Koronatuki pienyrittäjille

ELY-keskukset jakavat kehittämisavustusmuodossa olevaa rahoitusta. Avustus on tarkoitettu yrityksille, joissa työskentelee enintään 5 henkilöä tai toiminimiyrittäjille, jotka työllistävät itsensä lisäksi vähintään yhden henkilön. Tuen saaminen edellyttää, että yritys pyrkii uudistamaan toimintaansa tai vahvistamaan osaamistaan koronavirustilanteen aiheuttamissa olosuhteissa. Avustusta myönnetään tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin. Lue lisää tästä.


Koronatuki pk- ja midcap-yrityksille

Business Finland tukee rahoituspalveluillaan yrityksiä, joiden työntekijämäärä on 6-250 henkilöä tai yrityksille, joiden työntekijämäärä on yli 250, mutta liikevaihto enintään 300 miljoonaa euroa. Tuen tarkoitus on auttaa yrityksiä selvittämään ja suunnittelemaan uusia liiketoimintoja, korvaavia toimitusketjuja ja organisoimaan töitä koronavirustilanteen aikana ja sen jälkeen. Tuen saamiseen vaikuttaa merkittävästi se, miten koronavirustilanne on vaikuttanut yrityksen toimintaan. Lue lisää tästä.


Yrittäjän työttömyysturva

Yrittäjän työttömyysturvaa voivat tällä hetkellä hakea kaikki yrittäjät, joiden yritystoiminta on päättynyt. Hallituksen esityksen mukaan työttömyysturvaa ollaan kuitenkin laajentamassa koskemaan myös yrittäjiä, joiden yrityksessä työskentely on päättynyt tai joiden tulot ovat koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1087,67 euroa kuukaudessa. Yritystoimintaa ei väliaikaisen uudistuksen mukaisesti siis tarvitse lopettaa työttömyysturvan saamiseksi. Lue lisää tästä.


Pääomasijoitus keskisuurille yrityksille

Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi tukee terveitä keskisuuria yrityksiä, jotka ovat ajautuneet vaikeuksiin koronaviruskriisin seurauksena. Lue lisää tästä.


Mitkä ovat lainavaihtoehdot?


Oma pankki

Pankit ovat yhteistyössä Finnveran kanssa rakentaneet rahoitusta yrityksille koronaviruskriisin ylittämiseen. Yrittäjän tulee olla yhteydessä omaan pankkiinsa rahoitusmahdollisuuksien selvittämiseksi.


Finnvera

Finnvera myöntää ainoastaan takauksia pankkien lainoihin, eikä suoria lainahakemuksia käsitellä tällä hetkellä. Finnveran takauksista on tässä tilanteessa pankkien kautta käytettävissä alkutakaus, pk-takaus ja Finnvera-takaus.


TyEL-takaisinlaina

Maksetuista TyEL-vakuutusmaksuista osa rahastoituu takaisinlainattavaan rahastoon, joista yrittäjällä on oikeus lainata osa maksamistaan maksuista takaisin. Takaisinlainaus edellyttää vakuutta, joka voi olla pankin, Finnveran tai Garantian takaus.


Muut rahoituksen tarjoajat

Muut yritysrahoituksen tarjoajat toimivat poikkeustilanteesta huolimatta normaalisti. Esimerkiksi sisaryhtiömme Guida Invest Oy tarjoaa rahoitusta pk-yrityksille myös näinä haastavina aikoina.


Lopuksi vielä ikävä huomio, joka liittyy olennaisesti myös lisärahoituksen hakemiseen: Mikäli yritykselläsi ei ole ollut kannattavan toiminnan edellytyksiä ennen koronaviruskriisin alkua, ei lisärahoitusta välttämättä kannata harkita, vaan tässä tapauksessa järkevämpää voi olla yritystoiminnan lopettaminen.


Sofia Ylihärsilä Markkinointi 045 636 0563 / sofia.yliharsila@talousverkko.fi

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!