Open Site Navigation

Koronavirusepidemia ja väliaikaiset verohelpotukset yrittäjälleKoronavirusepidemia vaikuttaa edelleen suuremmissa määrin yritysten toimintaan, ja pahin on luultavasti vasta edessä. Koronaviruksen vuoksi vaikeuksissa olevien yritysten tulisi käyttää kaikki tilanteesta selviämiseen tarkoitetut tuet, rahoitusmahdollisuudet sekä ilmaiset kädenojennukset, jotta liiketoimintaa on mahdollista jatkaa.


Verohallinto tukee yritysten toimintaa vallitsevassa tilanteessa esimerkiksi erilaisten maksujärjestelyiden muodossa ja helpottamalla ennakkoverojen takaisinmaksua. Lue alta koonti siitä, millaisia verohelpotuksia Verohallinto tarjoaa yrityksille, joiden toimintaan koronavirusepidemia on vaikuttanut negatiivisesti.


Ennakkoveroihin voi hakea muutosta

Ennakkoverot ovat arvio yrityksen verotettavasta tuloksesta kyseisen verovuoden aikana. Jos koronaepidemian puhkeamisen jälkeen näyttää siltä, että tuloksen arvio on muuttunut, voi ennakkoveroihin hakea muutosta. Yrityksellä on mahdollisuus hakea ennakkoverojen poistamista tai alennusta, ja näin saada alkuvuonna maksetut verot takaisin tilille. Tällaisessa poikkeustilanteessa yritysten ennakkoveroja voidaan alentaa ilman välitilinpäätöstä tai muita kirjallisia selvityksiä. Katso ohjeet muutoksen hakemiseen tästä.


Veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa

Jos veroilmoitus myöhästyy erityisen syyn vuoksi, voidaan veroilmoitukselle myöntää lisäaikaa. Hae lisäaikaa veroilmoitukselle Omaverosta tai veroilmoituksen myöhästymistapauksessa ota yhteyttä Verohallintoon esimerkiksi OmaVero-viestillä.


Myös myöhästymismaksut voidaan jättää perimättä jos:

  • Arvonlisäveroilmoitus myöhästyy.

  • Veroilmoitus myöhästyy.

  • Tulorekisteri-ilmoitus viivästyy.

  • Myöhästymismaksujen perimättä jättämisestä on kuitenkin tehtävä erikseen pyyntö Verohallintoon OmaVeron tai puhelimen kautta maksun eräpäivänä tai välittömästi sen jälkeen.


Maksujärjestelyn avulla lisää aikaa

Yritys voi hakea tilapäisiin maksuvaikeuksiin maksujärjestelyä, johon Verohallinto on tehnyt helpotuksia. Lyhyesti tämä tarkoittaa sitä, että Verohallinto ei ryhdy perintätoimenpiteisiin sellaisten yritysten kohdalla, joilla maksujärjestely on voimassa.


Helpotettua maksujärjestelyä voivat hakea 25.3.-31.8.2020 välisenä aikana sellaiset yritykset, jotka ovat antaneet kaikki veroilmoitukset, tulorekisterin palkkailmoitukset ja työnantajan erillisilmoitukset, eikä yrityksellä ole veroja ulosotossa. Maksujärjestelyissä ensimmäinen maksuerä on 3 kuukauden päässä maksujärjestelyjen hyväksymisestä, ja maksut jaksotetaan enintään kahden vuoden ajalle. Maksujärjestelyt koskevat myös auto- ja valmisteveron maksunlykkäyksiä.


Maksujärjestelyissä olevien yritysten veroja ei lähetetä ulosottoon, eikä verovelkaa julkaista verovelkarekisterissä tai protestilistalla. Helpotettua maksujärjestelyä voivat hakea myös ne yritykset, joilla on jo voimassa oleva maksujärjestely. Verohallinto aloittaa maksujärjestelypyyntöjen käsittelyn sen jälkeen, kun lakimuutos maksujärjestelyihin alennetusta viivästyskorosta tulee voimaan (7 %:sta 4 %:in). Huom! Maksujärjestelyissä olevista veroista peritään korkoa.


Yllä mainittujen toimenpiteiden lisäksi, on suositeltavaa tehdä sisäinen analyysi mahdollisesti liikaa tilitetyistä tai vähentämättä jääneistä arvonlisäveroista. Arvonlisäverojen palautusten käsittelyä on tehostettu osana Verohallinnon tukea yrittäjille koronaepidemian aikana.


Helpotuksia verojen maksuun on siis saatavilla, jos koronaepidemia vaikuttaa yrityksen toimintaan merkittävästi. Tilanteesta huolimatta, verot tulevat maksettavaksi kaikille joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin. Yritys ei siis voi vapautua verojen maksusta kokonaan, ja onkin tärkeää muistaa, ettei muutoksia ei kannata hakea, mikäli koronavirusepidemia ei vaikuta yrityksen toimintaan oleellisesti.

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!