Open Site Navigation

Yrittäjä, pidä katse kassassa koronapandemian aikana!On alkanut suomalaisten yritysten selviytymistaistelu; maksuliikenne on jäätynyt, eivätkä yritykset kykene omilla teoillaan vaikuttamaan tilanteen korjaantumiseen. Tilanne on kaikille hankala, mutta oman yrityksen selviytymiseen voi vielä vaikuttaa, jos kaikki fokus keskitetään kassavirtaan, ja kaikki fokus keskitetään kassavirtaan heti. Seuraaviin toimenpiteisiin kannattaa siis tarttua välittömästi, eikä vasta sitten, kun rahat on loppu.


Päivitä kassavirtalaskelma. Selvitä, miltä kassa mahdollisesti näyttää seuraavien kuukausien aikana. Tee laskelmat vähintään kahdesta eri tilanteesta, jossa toisessa mietit pahinta mahdollista koronan aiheuttamaa skenaariota ja toisessa todennäköisintä tilannetta. Näin pääset kartalle siitä, kestääkö yrityksesi kassa pahimman yli. Päivitä laskelmaa viikoittain, jolloin näet yrityksesi suunnan reaaliajassa. Jos kassavirtalaskelman tekeminen tai tulkitseminen on sinulle täysin vierasta, pyydä kirjanpitäjääsi auttamaan.


Karsi kuluja. Tulevaisuuden näyttäessä epävarmalta, on tärkeää miettiä, mitä kuluja tämänhetkisestä toiminnasta voi karsia. Mikä on tärkeää juuri nyt käteisen saamisen kannalta? Ole kriittinen, leikkaa tässä vaiheessa mieluimmin liikaa, kuin liian vähän. Myös tässä voit kysyä kirjanpitäjäsi neuvoa siitä, mitä kuluja on mahdollista vähentää.


Tarkista maksuajat. Myyntilaskujen maksuaikoja ei kannata venyttää turhaan. Tällaisessa tilanteessa on erityisen tärkeää, että myyntilaskujen maksuajat ovat niin lyhyet, kuin lain puitteissa mahdollista. Nyt ei ole oikea aika katsoa sormien läpi viivästyneitä maksuja, ja laskut kannattaa siirtää perintään heti, kun maksua ei näy tilillä eräpäivään mennessä. Tällä hetkellä suurempien ostojen kanssa kannattaa odotella, mutta myös välttämättömien ostolaskujen kanssa vastaavasti voi neuvotella maksuajan pidentämisestä.


Hae poikkeukselliset verohelpotukset. Erityisolosuhteista johtuen, yrittäjä voi käytännössä hakea kaikille Verohallinnon keräämille veroille maksuaikaa. Lykkäys koskee koko kevään veroja 31.5.2020 saakka. Lue lisää tästä.


Hae työeläkeyhtiöiden korona-helpotukset. TyEL- ja YEL-maksuihin on mahdollista saada poikkeussäännön perusteella kolme kuukautta maksuaikaa, josta ei peritä viivästykorkoa. Maksuaikaa on pyydettävä omalta työeläkeyhtiöltä. Yrityksien on myös mahdollista takaisinlainata osa maksetuista TyEL-vakuutusmaksuista.


Pyydä helpotusta vuokranantajaltasi. Hallitus on kehottanut suuria vuokranantajia tulemaan talousvaikeuksissa olevia yrittäjiä vastaan vuokran maksuun liittyvissä velvoitteissa. Keskustele vuokranantajasi kanssa, onko vuokran perimättä jättäminen mahdollinen tällä hetkellä.


Mieti rahoitusta. Tee laskelmat lisärahan tarpeesta yrityksellesi. Jos tällä hetkellä näyttää siltä, että yrityksesi kassa ei kestä vallitsevia olosuhteita, hae rahoitusta heti. Ota tähän avuksi kirjanpitäjäsi, jolloin saat luotettavat laskemat ammattilaiselta, jolle tällaisten laskelmien tekeminen on arkipäivää. Koronaviruksen kriisirahoitusta tarjoavat muun muassa:


  • Pankit ovat yleisesti ilmaisseet tahtonsa olla yritysten apuna koronakriisin keskellä. Jos rahoitustarpeita on, ota yhteyttä välittömästi pankkiisi. Myös lyhennysvapaat kuukaudet ovat olleet useimpien pankkien apulistalla

  • Finnvera takaa lainat, joita yrittäjä pystyy hakemaan pankeilta. Lue lisää mahdollisuuksista tästä.

  • Business Finland tarjoaa kaksi rahoitusvaihtoehtoa osakeyhtiöille koronakriisistä selviämiseen: Kehitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteissa, jossa rahoituksen määrä on enintään 100 000 euroa ja Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin, jossa rahoituksen määrä on enintään 10 000 euroa. Lue rahoitusvaihtoehdoista lisää tästä.

  • ELY-keskusten yrityspalvelut valmistelevat koronaviruksen aiheuttamien vaikutusten hallintaan ja ehkäisyyn liittyvää tukea. Lisää voit lukea tästä.

  • Muut rahoituslaitokset. Tarjolla on paljon yritysrahoitusta tarjoavia yrityksiä. Yksi näistä on esimerkiksi Talousverkon sisaryhtiö Guida, lue lisää Guidasta tästä: www.guida.fi


Tartu mahdollisuuksiin. Kriiseistä löytyy aina mahdollisuuksia yrityksille hyödynnettäviksi. Ajattele laatikon ulkopuolelta, onko yritykselläsi mahdollisuus tarjota jotain tuotetta tai palvelua, joka kriisin keskellä hyödyttäisi kuluttajia tai muita yrityksiä? Esimerkiksi Kyrö Distillery lanseerasi käsidesin täysin oman tuotevalikoimansa ulkopuolelta, koska 1. käsidesin valmistamiseen oli puitteet 2. käsidesille on kova kysyntä. Mahdollisuudet täytyy hyödyntää nyt, jos oman ydintuotteesi kysyntä on nolla.


Hae väliaikaista työttömyysturvaa, jos tulosi ovat täysin pysähtyneet. Yrittäjän on väliaikaisesti mahdollista hakea koronakriisin aikana työttömyysturvaa, jos pystytään osoittamaan, että tyrehtyminen johtuu vallitsevasta tilanteesta. Työttömyysturvan määrään vaikuttaa oleellisesti paljonko tuloja yrityksellä on.


Tilanne on masentava, mutta nyt ei ole oikea aika jäädä tuleen makaamaan. Katse täytyy pitää kassavirrassa, ja toimenpiteet kassan turvaamiseksi aloittaa heti. Varmista, että sinun yrityksesi on yksi selviytyjistä kriisin keskellä.


Muista, että apua yrityksen poikkeustilanteen hoitamiseen saat omasta tilitoimistostasi. Voit kuitenkin lähettää myös meille kysymyksiä liiketoimintaasi liittyen, konsultoimme ja autamme sinua mielellämme yrityksesi talous- ja henkilöstöhallintoasioissa.

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!