Open Site Navigation

Kannattaako yrityksellä olla lainaa?Yleensä lainaa ei saa, kun sitä tarvitsisi ja kun ei enää tarvitse, sitä tuputetaan. Joskus yrittäjä törmää pankissa varsin tylyyn kohteluun. Tässä karkea lista siitä, millaista rahoitusta yrittäjän kannattaa harkita ja mistä sitä voisi hakea.

Laina kannattaa, kun:

  • toiminta on kannattavaa nyt

  • toiminta on kannattavaa myös tulevaisuudessa

  • yrityksellä on avaintyöntekijöitä joiden pitäminen on tärkeää.


Toimi silloin, kun asiat ovat hyvin

Kun yrityksellä pyyhkii hyvin, voi aina nostaa jalat pöydälle ja sytyttää sikarin. Toisaalta voi myös istua alas ja miettiä, miten tilanne saadaan sekä pysymään hyvänä että jatkumaan vielä parempana. Kun yrityksellä on luvut ja kassavirta kunnossa, yrityksellä on selkeä etulyöntiasema pankissa. Pankit ovat hyvinkin valmiita kilpailemaan maksukykyisistä asiakkaista. Tällä hetkellä korot ovat matalalla, joten perinteisen velkakirjalainan lisäksi autorahoitusten ja useiden leasing-sopimusten kokonaiskorko on jopa edullinen. Laina on perusteltua, jos siitä saadaan selvää hyötyä. Uuden koneen hankinta nopeuttaa prosessianne tai huippumyyjän saisi sitoutettua paremmin täydellä autoedulla.


Mieti vaihtoehtoja, jos

  • lainalla saatava lisähyöty saattaisi tuoda lisää asiakkaita

  • olet oikeasti tekemässä jotain uutta ja innovatiivista

  • tilauskanta on hyvä, mutta kassassa liian vähän rahaa.


todellisia menestystarinoita ei synny ilman riskejä ja uusia ideoita

Useimmat yrittäjät ovat ainakin vähän riksinottohaluista porukkaa. Se ei pelaa joka pelkää. Eikä todellisia menestystarinoita synny ilman riskejä ja uusia ideoita. Usein, jos tulevaisuus perustuu enemmän visioihin kuin todelliseen kylmään faktaan, on yrittäjä alakynnessä pankin piinapenkissä. Joko pankki ilmoittaa suorilta, ettei tipu edes MasterCardin luotto-ominaisuutta tai sitten tarjouksen hinta on sen verran korkea, että yrittäjä saa tosissaan miettiä projektin kannattavuutta uudelleen.Vaikka Slush nyt tältä vuodelta menikin, löytyy innokkaille ja innovatiivisille yrittäjälle rahoittajia ympäri vuoden myös pankin ulkopuolelta. Tällaisen rahoituksen eteen joutuu usein tekemään töitä paljon enemmän kuin perinteisen pankkilainan, mutta tavallaan jo rahoituksen hakeminen on hyvä testi yrittäjälle. Jos et jaksa kirjoittaa kolmatta kertaa toimintasuunnitelmaa samasta ideasta, onko idea todella rahoittamisen arvoinen?


Laina apuna kassanhallintaan

Toisinaan yrityksen toiminta on jo vakiintuneempaa, mutta kassanhallinnan kanssa on koko ajan pientä ongelmaa. Tilaukset pitäisi saada heti tuotantoon, mutta varsinainen lasku maksetaan vasta 14vrk netto tavaroiden toimittamisesta. Tällöin laskut kannattaa myydä edelleen rahoittajalle, ennemmin kuin jättää palkat roikkumaan seuraavaan kuukauteen. Laskurahoitusta tarjoavat pankit sekä useat muut rahoittajat.

Unohda laina, kun:

  • kassavirta on heikkoa ja tulevaisuuden näkymät epävarmat.


Kuuntele ja löydä uusia toimintapoja

Yritystä ei kannata hoitaa pelkästään sydämellä. Joskus toimiala muuttuu ja asiakkaiden tarpeet elävät. Jos yrityksen näkymät ovat huonot, ei kannata ensimmäisenä painella pankkiin. Todennäköisesti vastaanotto ei ole kovin innostunut sielläkään. Jos rahoituksen kuitenkin saa, sen hintalappu saattaa olla kova. Yrityksen ongelmia ei ratkota maksamalla kuluja pikavipillä vaan tekemällä rakenteellisilla uudistuksilla- kuten kolmen ässän hallitus konsanaan. Kuuntelemalla asiakkaita voi löytää uusia toimintatapoja ja keinoja. Joskus jopa irtisanomiset ovat pakollisia. Toisaalta, ainahan uudistukset voi tunnetusti perua, jos homma lähteekin yllättäen rullaamaan…


Haluatko kuulla lisää?

Rahoitti yrityksen sitten omalla tai vieraalla pääomalla, näiden asioiden hallinta lähtee hyvin hoidetusta taloushallinnosta ja selkokielisistä sekä ajantasaisista raporteista. Jos näin vuodenvaihteessa teitä kiinnostaa sähköistää tai kilpailuttaa taloushallinnon palveluita, kerromme mielellämme lisää. Ota yhteyttä mailitse tai soita!

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!