Open Site Navigation

Kaikki Suomi.fi -valtuuksista – valtuuta tilitoimistosi viimeistään nytOlethan jo antanut tilitoimistollesi Suomi.fi -valtuudet?

Katso-palvelun käyttö ei ole kevään 2021 jälkeen enää mahdollista, eli nyt on viimeistään aika toimia, jotta yrityksesi valtuusasiat ovat kunnossa myös Katso-palvelun poistuttua käytöstä.


Katso-palvelun on korvannut Suomi.fi -valtuudet. Olemme koostaneet tiivistetyn tietopaketin, jonka luettuasi tiedät Suomi.fi -valtuuksista kaiken tarpeellisen, kuten miksi tilitoimistosi pyytää Suomi.fi -valtuuksia, miten valtuuttaminen Suomi.fi:ssä tapahtuu ja mitä kaikkea valtuuttamisesta pitää ylipäänsä tietää.


Mikä on Suomi.fi-valtuus ja mitä tarkoitetaan yrityksen tai yhteisön puolesta asioinnilla?

Monet viranomaiset (esimerkiksi verottaja ja KELA) ja muut organisaatiot hyödyntävät omissa palveluissaan Suomi.fi-valtuuksia. Kun kirjaudut palveluun (esimerkiksi OmaVero), oikeutesi asioida yrityksen tai yhteisön puolesta tarkistetaan Suomi.fi-valtuuksien avulla kaupparekisteristä, yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä tai yhdistysrekisteristä ja valtuusrekisteristä. Suomi.fi-valtuuttaminen korvaa aiemmin käytössä olleen Katso-valtuuttamisen.

Tilitoimiston valtuuttaminen – usein kysytyt kysymykset


1. Miksi tilitoimisto pyytää asiakkailtaan Suomi.fi -valtuudet?

Suomi.fi-valtuuttaminen korvaa jo mahdollisesti aiemmin pyydetyt Katso-valtuutukset. Valtuutta asioida yrityksen puolesta pyydetään, jotta kirjanpitäjäsi / palkanlaskijasi voivat asioida yrityksesi puolesta sähköisissä palveluissa (esim. tulorekisteri, vero, työnantajan asiointipalvelu).


2. Mitä valtuuksia tilitoimisto pyytää?

Valtuuksia pyydetään mm. Vero-, tulorekisteri-, työeläkevakuutus- ja KELA-asiointiin sekä palkka- ja yritystukihakemuksia varten.


3. Miksi tilitoimisto pyytää niin paljon valtuuksia?

Valtuuksia pyydetään kattavana pakettina, jotta palvelutarpeen laajentuessa vältytään uusilta valtuuspyynnöiltä. Valtuuspyynnöt on mahdollista hyväksyä kaikki kokonaisuudessaan tai pyydetyistä valtuuksista on mahdollista valita vain omaan tilanteeseen sopivat valtuudet.


4. Miten tilitoimisto käsittelee Suomi.fi valtuuksia?

Asiakasyritys valtuuttaa tilitoimiston asiointivaltuudella. Valtuudet annetaan siis tilitoimistolle, joka sitten valtuuttaa kirjanpitäjän (tai palkanlaskijan) asioimaan puolestaan. Tilitoimisto antaa valtuutuksen eteenpäin tarkenteella (y-tunnus), eli tietyn asiakasyrityksen valtuutus kohdennetaan vain tietyille kirjanpitäjille.


5. Entä, jos valtuudet haluaa tilitoimistoltaan pois?

Yrityksen myöntämät (myös yksityishenkilön myöntämät) valtuudet pääsee tarkastamaan “annetut valtuudet” valikon kautta. Valtuudet on mahdollista mitätöidä sekä valtuutetun, että valtuuttajan toimesta.


6. Miksi valtuuttaminen ei onnistu, vaikka olen valtuutusoikeudellinen henkilö?

Jos valtuuttaminen ei onnistu, kannattaa jatkaa tämän tietopaketin lukemista!

Miten valtuuttaminen tapahtuu?


Kun haluat valtuuttaa yrityksen puolesta:

 1. Tunnistaudu Suomi.fi/valtuudet-sivustolle omana itsenäsi eli henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla (Tässä ohjeet eri tunnistautumisvälineillä tunnistautumiseen)

 2. Valitse “Yrityksen puolesta asiointi” ja yritys tai yhteisö, jonka puolesta haluat valtuuttaa

 3. Mikäli et pääse asioimaan haluamasi yrityksen tai yhteisön puolesta, jatka lukemista kohdasta: “Kuka voi asioida yrityksen tai yhteisön puolesta ilman erillistä valtuutusta”

 4. Mikäli pääset asioimaan yrityksen puolesta mutta valtuuttaminen ei onnistu, jatka lukemista kohdasta “Kuka voi valtuuttaa yrityksen tai yhteisön puolesta asiointiin”

Kuka voi asioida yrityksen tai yhteisön puolesta ilman erillistä valtuutusta?

Yrityksen tai yhteisön puolesta voi asioida (ilman erikseen annettua valtuutta) henkilö, jolla on merkitty kaupparekisterissä, Yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ) tai yhdistysrekisterissä jokin edustamiseen oikeuttava rooli ja kyseinen rooli on määritelty palvelussa asiointiin oikeuttavaksi.


Kaupparekisteriin merkittyjä, yrityksen puolesta asiointiin oikeuttavia rooleja voivat olla:

 • Elinkeinoharjoittaja

 • Isännöitsijä

 • Päätoimen isännöitsijä

 • Selvitysmies

 • Tilintarkastaja

 • Toimitusjohtaja

 • Toimitusjohtajan sijainen

 • Varatoimitusjohtaja

 • Yhtiömies

 • Hallituksen jäsen

 • Hallituksen puheenjohtaja

Ennen vuotta 1994 ei kaupparekisteriin lisätty henkilöiden syntymäaikaa (ilman lisättyä syntymäaikaa ei Suomi.fi -asiointi yrityksen puolesta onnistu).


Yhdistysrekisteriin merkittyjä, yhdistyksen puolesta asiointiin oikeuttavia rooleja voivat olla:

 • Puheenjohtaja

 • Hallituksen jäsen

 • Muu nimenkirjoittaja, jolla on rekisteriin merkitty oikeus edustaa yritystä yksin

Kuka voi valtuuttaa yrityksen tai yhteisön puolesta asiointiin?


Yrityksen puolesta voi valtuuttaa:

 • yksityinen elinkeinonharjoittaja oman yrityksensä nimissä

 • yrityksen toimitusjohtaja tai toimitusjohtajan sijainen

 • kaupparekisteriin merkitty yrityksen nimenkirjoittaja, jolla on oikeus edustaa yritystä yksin

 • yrityksen kaupparekisteriin merkityt kaikki hallituksen jäsenet yhdessä

 • kaupparekisteriin merkityn edustamissäännön mukaisesti puheenjohtaja ja hallituksen jäsen yhdessä tai kaksi hallituksen kaksi jäsentä yhdessä

 • henkilö, jolle yritys on antanut valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden.

Prokura on henkilökohtainen oikeus edustaa yritystä, joten prokuristi ei suoraan voi siirtää prokuraa toiselle henkilölle. Siksi prokuristi voi valtuuttaa vain, jos hänelle on erikseen annettu Suomi.fi-valtuuksissa valtuutusoikeus.


Rekisteröidyn yhdistyksen puolesta voi valtuuttaa:

 • yhdistyksen puheenjohtaja, hallituksen jäsen tai muu nimenkirjoittaja, jolla on yhdistysrekisteriin merkitty oikeus edustaa yhdistystä yksin

 • henkilö, joille yhdistys on antanut valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden.

Jos yhdistyksen puolesta valtuuttaminen ei onnistu Suomi.fi-valtuuksissa, vaikka henkilölle on merkitty PRH:n yhdistysrekisteriin oikeus edustaa yhdistystä yksin:

 1. Lähetä PRH:n palautelomakkeella yhdistysrekisteriin pyyntö tarkistaa yhdistyksen tiedot.

 2. Valitse lomakkeella kohta ”Yhdistykset”.

 3. Kirjoita tekstikenttään, että Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu sekä yhdistyksen Y-tunnus, henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu ja sähköpostiosoite vastausta varten.

 4. Saat PRH:lta tiedon, kun edustamiseen oikeutettu voi valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa.

Jos valtuuttava yritys tai yhteisö ei voi itse valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa, virkailijavaltuuttamispalvelun avulla voit hakea valtuuden rekisteröintiä.


Virkailijavaltuuttamispalvelun hakemuksella valtuuttavat:

Yhteisö, jolla ei ole rekisteriin merkittyjä edustajia (esim. kunnat, valtion virastot, oppilaitokset, säätiöt, seurakunnat, elinkeinoyhtymät, metsä- ja maatalousyhtymät ja kuolinpesät, joilla on Y-tunnus)

 • yhdistys, jolla ei ole rekisteriin merkittynä yksin edustamiseen oikeutettuja henkilöitä

 • ulkomainen yritys, jota ei ole rekisteröity Suomeen tai jonka edustajien suomalaista henkilötunnusta ei ole merkitty kaupparekisteriin

 • suomalainen yritys, jolla ei ole kaupparekisteriin merkittynä toimitusjohtajaa, edustamiseen oikeutettuja suomalaisia henkilöitä tai hallituksen jäseniä

 • yksityinen elinkeinonharjoittaja, jolla ei ole henkilökohtaisia tunnistusvälineitä sähköisiin palveluihin tai joka ei voi tai osaa käyttää sähköisiä palveluja

 • yritys tai yhteisö, joka on lopettanut toimintansa, selvitystilassa, konkurssissa tai saneerauksessa.

Virkailijavaltuuttamispalvelun avulla voi antaa:

 • valtuutusoikeuden, jolloin valtuuden saanut henkilö voi Suomi.fi-valtuuksissa hallinnoida yrityksen tai yhteisön omia valtuuksia

 • edustajan valtuutusoikeuden, jolloin valtuuden saanut henkilö voi Suomi.fi-valtuuksissa hallinnoida yrityksen tai yhteisön saamia valtuuksia

 • asiointivaltuuden, jos Suomi.fi-valtuuksien käyttäminen ei ole mahdollista esimerkiksi osaamisen tai edustajien tunnistusvälineiden puuttumisen vuoksi.


Kuka voidaan valtuuttaa Suomi.fi-valtuudella asioimaan yrityksen tai yhteisön puolesta?

Kuka tahansa henkilö, yritys tai yhteisö, jolle on annettu oikeus asioida kyseisissä asioissa.

Jos sinulla on Suomi.fi -valtuutuksista kysyttävää, olethan yhteydessä kirjanpitäjääsi!

Hyödyllisiä tietolähteitä:

Verohallinnon ohje suomi.fi-valtuutuksiin https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/asioi-verkossa/valtuuttaminen/

Digi- ja väestötietoviraston ohje virkailijanvaltuuttamispalvelun käytöstä https://dvv.fi/virkailijavaltuuttamispalvelu

Suomi.fi-valtuuksissa käytössä olevat valtuusasiat https://www.suomi.fi/valtuudet/valtuusasiat

Nadina Lehtonen HelpDesk 010 397 6702 helpdesk@talousverkko.fi
Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

 • Facebook
 • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!