Open Site Navigation

Haluatko yrittäjäksi? – Vinkit aloittavalle yrittäjälle


Harkitsetko yrittäjäksi ryhtymistä ja pohditko parasta aikaa yritystoiminnan aloittamista? Olet ehkä toisen palveluksessa ja kaipaat omaa tilaa, mahdollisuutta itse päättää asioista. Joillekin ihmisille yrittäminen saattaa olla lähes ainoa tapa työllistyä. Yrittämisen voi aloittaa monella tavalla. Kun idea on kirkastunut, voit aloittaa ihan alusta tai sitten hypätä jo liikkuvaan junaan ja ostaa valmiin yrityksen tai yrityksen liiketoiminnan.


Itselläni nykyinen yrittäjyys alkoi, kun ostin pienen tilitoimiston. Yrittämiseen liittyvistä asioista minulla oli jo sitä ennen hiukan tietoa. Olenhan kotoisin yrittäjäperheestä ja toiminut jo aiemmin yrittäjänä toisella alalla.


Kerron tässä blogissa asioista, joita tulee eteen, kun yksittäinen henkilö perustaa yrityksen.


Yrityksen perustaminen, starttiraha ja rahoitus

Uudelle yrittäjälle monet asiat ovat uusia ja vieraita. Itse yrityksen perustamiseen saa neuvontaa ja apua kunkin paikkakunnan yrityspalvelupisteistä ja Te-keskuksista. Apua saa myös tilitoimistosta.


Ensimmäisiä asioita yrittäjäksi ryhtymispäätöksen jälkeen on miettiä, tarvitaanko rahoitusta. Jos harkitset starttirahan hakua, päätös starttirahasta pitää olla ensin ja vasta sen jälkeen voit lähettää perustamislomakkeet patentti- ja rekisterihallitukseen sekä verottajalle.

Perustamislomakkeessa ilmoitat arvion ensimmäisen tilikauden verotettavasta tuloksesta, hakeudut arvonlisäverorekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja jos tarkoituksesi on maksaa säännöllisesti palkkoja, työnantajarekisteriin. Lomakkeessa ilmoittamasi tuloksen perusteella verottaja lähettää ennakkoverotilisiirrot, joten ole realistinen, kun teet arviota ensimmäisen tilikauden tuloksesta.


Saatat tarvita rahoitusta tuotannon ja toiminnan aloittamiseen. Rahoitusta kannattaa tiedustella pankkien lisäksi muiltakin yritysrahoitusta tarjoavilta tahoilta, esim. Finnveralta tai Divest Group Oy:n Guidalta.


Laskelmat ja suunnitelmat

Niin starttirahan myöntäjää, Te-keskusta kuin muitakin rahoittajia varten tarvitaan kannattavuuslaskelmia ja liiketoimintasuunnitelma. Laskelmien teosta on sinulle paljon apua. Niitä tehdessäsi tulet jo miettineeksi esimerkiksi hinnoittelua. Tuotteittesi tai palvelujesi hintataso tulee olla sellainen, että se kattaa valmistus-, tila- ja markkinointikulut, palkat jne. ja että hinnasta jää myös siivu katetta.Vakuutukset, myynti ja markkinointi

Yritykselläsi tulee olla oma pankkitili. Sen saat avattua, kun tiedossa on yrityksesi y-tunnus. Vakuutusasiat tulee myös järjestää jo varhaisessa vaiheessa. Päätoiminen yrittäjä maksaa yrittäjän eläkelain eli YEL:n mukaista työeläkevakuutusta. Vakuutusmaksun suuruus lasketaan yrittäjän työtulon perusteella. Lain mukaan työtulon tulee vastata sellaista palkkaa, joka olisi maksettava, jos oman yrittäjän työsi tekisi joku toinen yhtä ammattitaitoinen henkilö itsesi sijaan. Muita tarvittavia vakuutuksia ovat toiminnan laadusta riippuen erilaiset vahinko- ja vastuuvakuutukset. Jos palkkaat henkilökuntaa, tarvitaan ainakin työntekijöiden tapaturma- ja ryhmähenkivakuutus.


Myynti ja markkinointi ovat yritystoiminnan ykkösasioita. Yrityksen perustamista harkitessasi on mielessäsi ollutkin todennäköisesti joku kohderyhmä, jolle tuotteitasi tai palvelujasi on tarkoitus myydä. Oman asiakaskunnan hankkiminen alkaa yritystoiminnan alkumetreillä.


Taloushallinto ja tilitoimiston valinta

Kun edellä mainitut asiat ovat vireillä, olet jo päässyt hyvään vauhtiin. Ensimmäisiä asioita mielellään jo ennen varsinaisen yrittämisen aloittamista on tilitoimiston valinta. Palveleva, keskusteleva ja liiketoiminnastasi kiinnostunut tilitoimisto on kumppani, joka tukee yrittäjyyttäsi alkumetreiltä asti. Tavallista on pyytää tarjous ja keskustella asioista muutaman tilitoimiston kanssa ennen kuin tehdään lopullinen valinta.


Kun olet tehnyt sopimuksen tilitoimiston kanssa, saat sieltä apua yrityksen perustamislomakkeiden täyttöön ja sen lisäksi tukea taloussuunnitteluun ja laskelmien tekoon. Lähdet sitten ihan puhtaalta pöydältä tai ostat valmiin yrityksen, on suunnittelua tehtävä laskelmien avulla.


Tilitoimisto neuvoo tarvittaessa kaikissa edellä mainituissa asioissa jopa silloin, kun suunnittelet myynnin ja markkinoinnin järjestämistä. Kirjanpitäjäsi näkee työssään, miten eri yritykset ovat ratkaisseet myynnin ja markkinoinnin. Hänellä saattaa olla myös työkokemusta näistä toiminnoista.Sähköinen vai paperinen kirjanpito?

Samalla kun teet sopimuksen yrityksesi talousasioiden hoidosta tilitoimistosi kanssa, sovitte työnjaosta. Tämän hetken digitaaliset taloushallinto-ohjelmat mahdollistavat yrittäjän ja tilitoimiston yhteiskäytön, jossa yrittäjä tekee osan tehtävistä ja tilitoimisto osan. On luontevaa, että yrittäjä tekee myyntilaskut, tarkastaa ja hyväksyy ostolaskut, ehkä maksaakin ne itse, mutta tilitoimisto huolehtii kirjanpidollisesti ostolaskuista. Voidaan myös sopia, että tilitoimisto maksaa ostolaskut ja palkat. Pankkikorttikuittien käsittelyyn on nykyään olemassa käteviä ohjelmia, joiden avulla kuitit tallentuvat jopa suoraan taloushallinto-ohjelmaan sen jälkeen, kun ne on kuvattu älypuhelimella.


Pienemmilläkin välineillä voi aloittaa. Alkuun riittää verkkopankkisopimus pankin kanssa ja laskutusohjelma. Laskut voi tehdä myös excelillä. Paperitositteisiin perustuva kirjanpito on pienessä yritystoiminnassa riittävää. Tositeaineisto tulee kuitenkin toimittaa ajallaan ja täydellisenä kirjanpitäjälle.


Hyvin hoidettu taloushallinto on yrityksellesi kilpailuetu. Käytä siksi hyväksesi asiointi tilitoimistossasi ja keskustelut kirjanpitäjän kanssa.


Haluatko yrittäjäksi, mutta kaipaat apua?

Mikäli olet päätynyt tai olet päätymässä yrittäjäksi, ole rohkeasti yhteydessä meihin! Haluamme tukea ja auttaa uusia yrittäjiä heti ensiaskeleista lähtien, jotta bisneksen käynnistäminen onnistuisi mahdollisimman kivuttomasti. Ota yhteyttä lähimpään tilitoimistoomme ja aloitetaan keskustelu!


Leena Reunanen Yrittäjä, KLT Talousverkko, Raisio leena.reunanen@talousverkko.fi

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!