Open Site Navigation

Firman pikkujoulut tulossa – mitä saat vähentää verotuksessa?Voiko yritys vähentää pikkujoulujuhlien kulut verotuksessaan? Kyllä voi! Sama koskee muitakin henkilökunnan virkistysjuhlia, kuten kesäpäiviä, vuosijuhlia ja vastaavia.


Juhlista aiheutuneet kulut voi vähentää yleensä sekä tuloverotuksessa että arvonlisäverotuksessa. Vähennyksille on kuitenkin muutama ehto, joita käsitellään tässä blogissa.


Viisi ehtoa vähennyksille

Ehto numero yksi on, että juhlat ovat yrityksen määräämänä aikana yrityksen määräämässä paikassa. Ei siis esimerkiksi niin, että työntekijäporukka keskenään päättää pitää pikkujoulut ja pyytää jälkikäteen työnantajaa korvaamaan siitä aiheutuneet kulut.


Toinen ehto on, että juhliin on pääsy yrityksen koko henkilökunnalla. Isommissa yrityksissä kelpuutetaan myös se, että juhlat järjestetään osasto- tai tulosyksikkötasolla, jolloin juhliin on pääsy vain kyseisen yksikön henkilökunnalla.


Vain henkilökuntajuhla täysin vähennyskelpoinen

Kolmas ehto on, että juhlien läsnäolijat ovat yrityksen henkilökuntaa ja johtoa – kysehän on nimenomaan henkilökuntajuhlista. Myös palkattomat harjoittelijat ja vuokratyövoimayrityksen listoilla työskentelevät luetaan henkilökuntaan kuuluviksi.


Jos juhlissa on henkilökunnan lisäksi mukana asiakkaita tai muita yhteistyökumppaneita, juhla ei olekaan pelkkä henkilökuntajuhla vaan osittainen edustustilaisuus.

Silloin muun kuin henkilökunnan osuus juhlan kuluista on vähennyskelpoista vain osittain (tuloverotuksessa 50 %, arvonlisäverotuksessa 0 %).


Puolisot mukaan?

Joskus firman pikkujouluihin kutsutaan mukaan myös työntekijöiden puolisot. Puolisoiden osuus juhlien kustannuksista ei kuitenkaan ole verotuksessa vähennyskelpoinen.


Tästä päästäänkin neljänteen ehtoon: juhlien läsnäolijat pitää dokumentoida.


Se tarkoittaa sitä, että juhlien osallistujat pitää voida todentaa jälkikäteen luotettavalla tavalla. Tarvitseeko joka ainoan läsnäolijan nimi kirjoittaa ylös? Siihen paras vastaus on, että mitä tarkemmat tiedot, sitä paremmin yrityksen selusta on turvattu verotarkastuksessa.


Myös alkoholikulut voi vähentää

Kun yllämainitut ehdot täyttyvät, voi verotuksessa vähentää kaikki juhlien järjestämisestä aiheutuvat kohtuulliset kulut.


Kuluja ovat esimerkiksi ruoka- ja juomakulut, ohjelmakulut, tilavuokrat ja kuljetuskulut.

Joskus kuulee epäilyjä, että mahdetaanko sentään alkoholikuluja hyväksyä verovähennyksiin. Kyllä hyväksytään. Kaikki lailliset päihteet ovat verovähennyskelpoisia – jos vain yllämainitut vähennyskelpoisuuden ehdot muuten toteutuvat.


Kuitit talteen

Firman juhlien kulujen verovähennyksessä on vielä viides ehto, joka koskee kaikkia muitakin yrityksen kuluja: kulujen kuitit pitää toimittaa kirjanpitoon.


Kuittien ottaminen ja säilyttäminen voi olla haasteellista juhlien jatkojen tuoksinassa, mutta siihen on onneksi moderneja ratkaisuja.

Esimerkiksi Ezy Expense toimii niin, että kuitista otettu kuva lähetetään Whatsapin kautta kirjanpitäjälle, jonka jälkeen kuitin voi hävittää. Samalla voi lähettää lyhyen videoklipin juhlatunnelmasta kirjanpitäjän iloksi.

Tarkistuslista pikkujoulujen kulujen verovähennyskelpoisuudesta


1. Onko juhlien aika ja paikka yrityksen määräämä?

2. Onko tilaisuus avoin koko yrityksen tai tulosyksikön henkilökunnalle?

3. Onko läsnä ainoastaan yrityksen henkilökuntaa ja johtoa?

4. Onko läsnäolijat dokumentoitu?

5. Onko kuitit toimitettu kirjanpitoon?


Jos vastaus kaikkiin on kyllä, juhlien kulut ovat täysin vähennyskelpoiset verotuksessa!


Sami Siipola Yrittäjä, kirjanpitäjä, KLT sami.siipola@talousverkko.fi Talousverkko Turku

Kaipaatko apua verovähennyksiin liittyen tai muissa taloushallinnon asioissa? Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme.
Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!