Open Site Navigation

Auto yrityksen käytössä? Muista nämä!Yhtiömuoto vaikuttaa yrittäjän auton käsittelyyn verotuksessa

Toiminimiyrittäjä ei voi vapaasti valita, nostaako työajoista kilometrikorvaukset oman auton käytöstä vai laittaako auton todelliset kulut kirjanpitoon. Verottajaa ei nimittäin kiinnosta, onko auto rekisteröity yrittäjän henkilökohtaiseen omistukseen vai yrityksen nimiin- vain työajojen osuus auton käytöstä merkitsee.


Arvonlisäveroa toiminimiyrittäjä ei saa vähentää sen enempää auton hankintahinnasta kuin käyttökuluistakaan, ellei toimialana satu olemaan ammattiautoilu

Jos vuoden aikana työajoja on alle puolet kaikista autolla ajetuista kilometreistä, verottaja katsoo auton yksityisomaisuudeksi ja vähennyksiin kelpaa km-korvaukset yksityisauton käytöstä työajoihin. Jos taas työajoja on yli puolet vuoden kilometreistä, verottajan mielestä auto onkin itse asiassa firman auto, jolloin verotukseen hyväksytään työajoja vastaava osuus auton todellisista kuluista. Silloinkaan yritys ei saa vähentää kaikkia auton kuluja, vaan yksityiskäytön osuus on oikaistava pois.


Arvonlisäveroa toiminimiyrittäjä ei saa vähentää sen enempää auton hankintahinnasta kuin käyttökuluistakaan, ellei toimialana satu olemaan ammattiautoilu. Toisaalta pakettiauto on usein helppoa perustella olevan pelkästään yrityksen käytössä (etenkin jos yrittäjällä on sen lisäksi henkilöauto yksityisajoja varten), jolloin alv-vähennyskin voi tulla kyseeseen.


Auto osakeyhtiössä

Osakeyhtiössä valinnan vapautta on enemmän. Yksityisauton käytöstä voi veloittaa yritykseltä km-korvaukset kaikista yhtiön elinkeinotoimintaan liittyvistä työajoista. Toinen vaihtoehto on ostaa tai liisata auto firman nimiin, jolloin työajojen kulut tulevat muitta mutkitta huomioiduksi yrityksen kuluina. Autoa voi lisäksi käyttää vapaasti yksityisajoihin, kunhan muistaa maksaa sen käytöstä palkan mukana luontoisedun verotusarvosta lasketun ennakonpidätyksen.


Luontoisedusta maksettavan veron voi ajatella olevan auton ”kuukausivuokra”, johon sisältyy myös polttoaineet (vapaa autoetu) tai sitten ei sisälly (käyttöetu).


mitä enemmän työajoa on, sitä kannattavampaa on pitää auto yksityisomistuksessa ja nostaa kilometrikorvaukset

Auton käyttäjän kannalta, vuoden 2014 verosäännöksillä, voi pitää karkeana nyrkkisääntönä, että mitä enemmän työajoa on, sitä kannattavampaa on pitää auto yksityisomistuksessa ja nostaa kilometrikorvaukset. Jos työajoa on vähän tai ei ollenkaan, luontoisetu voi olla auton käyttäjän kannalta edullisempi, koska samalla ”kuukausivuokralla” autoa voi käyttää vapaasti yksityisajoihin. Luonnollisestikaan yrittäjän ja yrityksen verotuksen kokonaisuutta ajatellen asia ei ole noin yksinkertainen, ja asiaan voi vaikuttaa suuresti sekin, kuinka halpa tai kallis auto on kyseessä. Vaihtoehtojen vertailuun kannattaakin pyytää apua omalta kirjanpitäjältä.


kodin ja työpaikan välisistä matkoista ei saa kilometrikorvausta, vaan ne katsotaan yksityisajoiksi


Alkaako työmatka jo kotipihasta?

Yhtiömuodosta riippumatta yrittäjän on syytä muistaa, että kodin ja työpaikan välisistä matkoista ei saa kilometrikorvausta, vaan ne katsotaan yksityisajoiksi. Kuitenkin, jos lähtee autolla kotoa muualle kuin varsinaiselle työpaikalle, kilometrit saa vähentää kotipihasta alkaen. Samoin, jos yrityksen ainoa toimipiste sijaitsee kotiosoitteessa, käsitettä ”kodin ja työpaikan välinen matka” ei voi soveltaa.


Ajopäiväkirjaa kannattaa oikeasti pitää!

Ymmärtäähän sen, että on vaivalloista kirjata ajoreittejä ja kilometrimääriä vihkoon, ja sitten joskus myöhemmin ynnäillä niistä yhteenvetoa verotukseen. Onneksi asian voi hoitaa nykyään paljon helpomminkin. Moniin nykyisiin puhelimiin on saatavilla ajopäiväkirjasovelluksia, jotka tallentavat paikannuksen avulla ajoreitin, kilometrimäärän sekä päivämäärän ja kellonajat. Kuukauden päätyttyä voi sitten meilata yhteenvedon työajoista kirjanpitäjälle.


Jos yrityksessä autoa tarvitaan, ei ole merkitystä, mihin aikaan vuodesta se ostetaan


Kannattaako ostaa ”tilinpäätösauto”?

Tilanteita on tietysti monenlaisia, mutta enimmäkseen tuo on kyllä pelkkää legendaa. Jos yrityksessä autoa tarvitaan, ei ole merkitystä, mihin aikaan vuodesta se ostetaan. Mutta pelkkänä verosuunnittelukeinona se on usein aika tehoton. Auton ostoa kun ei saa vähentää kokonaan hankintavuoden tuloista, vaan pelkästään poiston verran eli enintään 25 % hankintahinnasta. Sen sijaan firman käteisvarallisuudesta haihtuu kyllä ihan heti 100 % auton hankintahinnasta. Sitten yrittäjä voikin miettiä, millä rahalla maksaa tuloverot lopusta 75 % osuudesta, kun tilillä olleet rahat siirtyivät käsirahana autoliikkeen kassaan ja autolainan lyhennyskin tuli rasitteeksi kuukausimenoihin. Ei kovin hyvä diili.

Kaipaatko apua taloushallintoon liittyvissä asioissa?

Ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijaamme tai jätä yhteydenottopyyntö!
Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!