Open Site Navigation

Ajantasaisen taloustiedon merkitys golf-kentän johtamiselleGolf-kentän tulot ja sen johdosta kassatilanne saattavat vaihdella rajustikin vuoden kuluessa. Ensinnäkin toiminnan kausiluontoisuus aiheuttaa osaltaan luonnollista vaihtelua, ja toiseksi osakkaiden vastikkeet saatetaan veloittaa jopa vain kerran vuodessa. Näin ollen tuotot ja kulut eivät välttämättä osu samaan ajankohtaan, jolloin rahatilanteen riittävyyden hallinta ja sen ennustaminen on työlästä ja voi jopa jäädä riittävän tarkalla tasolla tekemättä.


Jos kentän johdolla olisi käytössään reaaliaikainen ennuste kassatilanteen kehittymisestä seuraavan 12 kuukauden aikana, olisi päätöksen tekeminen isommistakin investoinneista nopeampaa ja huolettomampaa.

Pankkitilin saldon seuraaminen ei riitä, ja riittävän tarkan excel-taulukon ylläpitäminen taas on työlästä ja jatkuvaa käsityönä tehtävää laskentaa. Jos kentän johdolla olisi käytössään reaaliaikainen ennuste kassatilanteen kehittymisestä seuraavan 12 kuukauden aikana, olisi päätöksen tekeminen isommistakin investoinneista nopeampaa ja huolettomampaa.


Optimaalinen johdon aikaa säästävä ratkaisu onkin joko ulkoistaa kassatilanteen ennustaminen tilitoimistolle, tai sitten ottaa käyttöön sähköiseen taloushallintoon reaaliajassa kytketty budjetointiohjelmisto, josta voi katsoa päivän tilannetta puolihuolimattomalla vilkaisulla. Ratkaisuja on useita erilaisia, ja ne ovat kohtuuhintaisia säästettyyn ajankäyttöön ja ajantasaisen tiedon tuomiin etuihin verrattuna.


Jotta tiedosta saadaan ajantasaista, taloushallinnon tulee olla sähköistä kaikilta osin


Sähköinen taloushallinto kaiken pohjana

Jotta tiedosta saadaan ajantasaista, taloushallinnon tulee olla sähköistä kaikilta osin. Samalla tulee käytyä läpi, ovatko golf-kentän taloushallinnon prosessit kustannustehokkaita. Tässä joitakin esimerkkejä keinoista, joilla taloushallinnon kokonaisuutta saa tehostettua ja golf-kentän johdon ja muunkin henkilöstön työaikaa keskitettyä liiketoiminnan kannalta olennaisiin asioihin:


1. Jokaisella golf-kentällä lienee käytössään kassakone+maksupääte, tai sitten sähköinen kassajärjestelmä. Jos kassajärjestelmä (esimerkiksi Enkora) on yhdistetty sähköiseen taloushallintoon (esimerkiksi Netvisor), tuloslaskelma on päivittäin ajan tasalla myös kassamyyntien osalta. Ja sitä kautta myös kassaennuste pysyy mahdollisimman tarkkaan ajan tasalla.


2. Golf-kenttiä varten on olemassa räätälöityjä toiminnanohjauksen ohjelmistoja, kuten Nexgolf. Ne ovat hyviä toiminnanohjaukseen ja niillä pystyy tehdä laskutuksenkin. Mutta reaaliaikaiseen ja kustannustehokkaaseen taloushallintoon niistä on hyötyä vain jos ne pystyvät viemään laskutustiedot automaattisen rajapinnan kautta sähköisen taloushallinnon ohjelmistoon. Näin tieto laskutetuista euroista ja ennen kaikkea laskuille saapuneista suorituksista pysyy jatkuvasti ajan tasalla myös kirjanpidossa, mikä säästää merkittävästi kirjanpitäjän tekemän käsityön määrää ja nopeuttaa kuukausiraportoinnin valmistumista. Toinen vaihtoehto, jolla päästään samaan lopputulokseen jopa yksinkertaisemmin, on laskutuksen tekeminen suoraan sähköisen taloushallinnon ohjelmistossa.


3. Palkkatiedot kannattaa toimittaa palkanlaskijalle mahdollisimman vaivattomalla tavalla. Avainsana on tiedon syöttäminen vain kerran. Kun kenttätyöntekijä lopettaa työvuoronsa, hänen on kätevintä merkata päivän työtunnit omalla puhelimellaan suoraan tuntikirjaussovellukseen. Kenttämestari hyväksyy tunnit sovelluksessa, ja sen jälkeen ne tippuvat automaattisesti suoraan palkkalaskelmille, jossa palkanlaskija viimeistelee laskelmat ja hoitaa ne maksuun. Kaikkien aikaa säästyy.


Yhdistyksen ja osakeyhtiön roolit

Oman vivahteensa golf-kentän taloushallinnon kokonaisuuteen antaa alalla käytetty malli, jossa yhtä kenttää pyörittämässä on sekä yhdistys että osakeyhtiö. Kirjanpitäjän tulee olla tarkkaan selvillä yhdistyksen ja osakeyhtiön rooleista, tehtävistä ja työnjaosta, sekä siitä, miten ne liittyvät toisiinsa taloushallinnon puolella. Vaikka yhdistys ja osakeyhtiö eivät muodosta konsernia, kirjanpitäjän tulee silti osata huolehtia, että mahdolliset keskinäiset velat ja liiketapahtumat täsmäävät keskenään kirjanpitojen välillä.


Kiinnostuitko?

Me Talousverkossa olemme hoitaneet useiden Golf-kenttien taloushallintoa. Tiedämme tämän toimialan erityispiirteet sekä parhaat käytännöt taloushallinnon pyörittämisessä. Tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon kuuluu jo muun muassa Vuosaari Golf. Ota meihin yhteyttä, niin katsotaan, onko teidän taloushallinnon prosessinne jo tarpeeksi kustannustehokkaita!

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!