Open Site Navigation

5 vinkkiä yrittäjälle koronaepidemiasta selviämiseenKriisin keskellä yrittäjän avainsanoja selviytymiselle ovat ennakointi ja nopea toiminta. Ennakointi on koronan kaltaisen epidemian kanssa ollut osittain mahdotonta, mutta nyt jos koskaan on aika toimia.

Tässä sinulle 5 vinkkiä, joilla päästä kriisitilanteessa pahimman yli.

1. Lomautukset

Henkilöstöön liittyvät leikkaukset ovat usein niitä ikävimpiä. Henkilöstökulut ovat kuitenkin yksi yrityksen suurimmista kulueristä, joten ne ovat myös ensimmäisiä, joista kannattaa leikata. Oikea-aikainen päätös lomauttamisesta voi säästää henkilöstösi irtisanomisilta ja turvata yrityksesi kannattavuuden. Tämänhetkisen koronatilanteen takia on yt- ja lomautusmenettelyihin annettu työnantajalle huomattavia helpotuksia esimerkiksi lomautusilmoitusajan ja yt-neuvotteluaikojen lyhentämisellä. Lisätietoja lomautuksista voit lukea tästä.

2. Katse kassavirtaan

Koronaepidemian kaltaisessa kriisitilanteessa on kassavirrasta huolehtiminen kaikkein tärkein tehtäväsi yrittäjänä. Toisin sanoen, mitä voit tehdä, etteivät rahasi lopu? Päivitä kassavirtalaskelmasi: selvitä, miltä kassa mahdollisesti näyttää seuraavien kuukausien aikana. Lue lisää kassanhallinnasta tästä.

3. Hae kaikki mahdolliset kädenojennukset

Hae kaikkia lykkäyksiä, helpotuksia ja perimättä jättämisiä, mitä saatavilla on. Huomioi esimerkiksi verohelpotukset koronatilanteessa, lainanlyhennyksiin liittyvät järjestelyt, saatavilla olevat lisärahoitusvaihtoehdot ja muut yrittäjille tarkoitetut kriisitilanteet tuet (kuten yrittäjän työttömyysturva).

4. Leikkaa kuluja kovalla kädellä

Kiristä vyö äärimmilleen, eli leikkaa kaikesta, mistä voit. Mikä on tärkeää juuri nyt käteisen saamisen kannalta? Ole kriittinen, leikkaa tässä vaiheessa mieluimmin liikaa, kuin liian vähän. Kriisin ollessa päällä, esimerkiksi markkinointi, kehityshankkeet ja investoinnit kannattaa laittaa hetkeksi ainakin osittain hyllylle.

5. Keksi uusia tulonlähteitä kriisin keskellä

Ne, jotka pystyvät mukautumaan tilanteeseen, pysyvät pinnalla. Mieti, miten voisit uudelleen tuotteistaa palveluitasi niin, että niistä voisi tällaisessa tilanteessa olla kysyntää. Tässä muutama esimerkki, miten jotkut kriisin keskellä olevat yritykset pyrkivät säilyttämään kassavirtansa.


Muista, että apua yrityksen poikkeustilanteen hoitamiseen saat omasta tilitoimistostasi. Voit kuitenkin lähettää myös meille kysymyksiä liiketoimintaasi liittyen, konsultoimme ja autamme sinua mielellämme yrityksesi talous- ja henkilöstöhallintoasioissa.

Tilaa Talousverkon blogi sähköpostiin

Talousverkko-logo

SUOMEN TALOUSVERKKO OY

Kutomotie 2 (MOVE-kiinteistö)

00380 Helsinki

Asiakaspalvelu: info@talousverkko.fi

  • Facebook
  • Instagram

© 2022 Suomen Talousverkko Oy

OTA YHTEYTTÄ

Kiitos yhteydenotostasi!